Musa, Hezonja i suigrači večeras tuguju! Panathinaikos pobijedio Real Madrid u Berlinu i postao novi prvak Evrope

Večeras je u Berlinu odigrano finale Eurolige između Real Madrida i Panathinaikosa, a na kraju je titulu prvaka Evrope osvojio grčki tim koji je slavio rezultatom 95:80.

Real je kao rekorder po broju naslova u Euroligi (11) ušao kao favorit u meč protiv još jednog evropskog košarkaškog velikana, Panathinaikosa. Početak utakmice bio je sjajan za ‘Kraljeve’, ali su vremenom stvari postajale sve teže i teže.

Imao je Real 10:3 na startu meča, vodio tokom cijele prve dionice, imao u više navrata i +10, a na kraju i maksimalnih 11 poena prednosti (36:25). Zatim su Madriđani otišli i na +14 na startu drugog perioda i izgledalo je da bi mogli slomiti Grke. No, uslijedio je veliki povratak.

Primakao se Panathinaikos na samo poen zaostatka, a na poluvremenu je prednost španske ekipe iznosila +5 (54:49). Početkom četvrte dionice grčki tim pravi seriju, dolazi do vodstva, te se onda mogla vidjeti panika u redovima Reala.

Trojkom Granta na nešto više od sedam minuta Grci su poveli 73:65 i djelovalo je da će se gigant iz Madrida teško izvuči. Uslijedili su važni 2+1 poeni Hezonje, koji je odlučio preuzeti odgovornost. Zatim mirna ruka Llula i trojka za 73:71 i potpuni povratak Reala.

Ipak, Sloukas je uzvratio trojkom, da bi Hezonja promašio za tri poena, potom nova trojka sjajnog Sloukasa za ludnicu među navijačima Panate (79:71), ali još jednom pokazao da nije za staro gvožđe.

Tavares je Musinu asistenciju pretvorio u važne poene za 79:76 i najavu velike drame u finišu. Panathinaikos je poveo sa 83:76, a onda dobra defanziva i promašaj Campazza, koji potom pravi faul i ide napolje. Mitoglou pogađa tricu za 86:76 i već tada je bilo jasno da će Panata postati novi prvak Evrope.

Sloukas je predvodio Panathinaikos sa 24 poena, dok je Nunn ubacio 21, Lessort 17, Grant 11 poena. Real je predvodio Musa sa 18 poena, pet skokova i četiri asistencije, a uz njega je još jedini Campazzo bio dvocifren sa 12 poena.

OSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime