Na pomolu totalni kaos u Srbiji: Partizan ostaje bez naslova, on ide u ruke Crvene zvezde!

181024Zvezda

Srpski nogomet savez dobit će u petak Komisiju za pravna pitanja, a prva odluka ovog tijela izgledno će biti dodjela titule prvaka iz 1986. godine Crvenoj zvezdi.

U pitanju je naslov iz čuvenog “Šajberovog kola” kada su gotovo svi klubovi namjestili utakmice posljednjeg kola.

Partizan i Crvena zvezda u zadnje kolo ušli su s identičnim brojem bodova. Oba su kluba imala po 47 bodova, ali crno-bijeli su imali bolju gol razliku 61:29 – 69:38.

Cijela tadašnja Jugoslavija pričala je o namještanju. Partizan je u posljednjem kolu čudnim spletom okolnosti pobijedio Željezničar sa 4:0, baš kao i Zvezda na Koševu Sarajevo.

Partizan se pobrinuo da susret na stadionu JNA kasni sedam minuta kako bi mogli pratiti događanja na Koševu. Na kraju su došli do naslova, a nakon toga je poništeno cijelo kolo, a svi klubovi koji su namjestili susrete kažnjeni su s po šest bodova.

Zvezda je tražila “majstoricu” kako bi se odlučio prvak, Partizan nije želio izaći na teren, a crno-bijeli se nisu pojavili na terenu unatoč naredbi da se odigra opet cijelo kolo.

Željezničar je izašao na teren i dobio je utakmicu za zelenim stolom (3:0), da bi nakon toga Crvena zvezda unatoč porazu na Koševu od 2:1 označena kao prvak.

No, Sud udruženog rada dvije godine kasnije prihvatio je žalbu Partizana i naredio da Nogometni savez Jugoslavije dodijeli titulu crno-bijelima, što su ovi bez pogovora učinili.

Zvezda je godinama kasnije tražila pravdu. Sada će opet pokušati pravnim putem doći do trofeja, a mnogi su uvjereni da će formiranjem Komisije za pravna pitanja ta odluka biti donesena u korist crveno-bijelih.

1 komentar

OSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime