Argentina prejaka, ali poslana je lijepa slika u svijet

Argentina je bila prejaka za bh. reprezentaciju na za nas povijesnoj utakmici, prvoj u grupi F Svjetskog prvenstva u Brazilu. Gaučosi su na Maracani u Rio de Janeiru slavili rezultatom 2:1.

Nismo najbolje otvorili toliko sanjanu i očekivanu utakmicu. Izveo je Messi jedan slobodni udarac s lijeve strane, Spahić, zatim i Bičakčić nisu najbolje reagovali, lopta je iznenadila Kolašinca, pogodila ga i završila u mreži Begovića.

Uslijedile su potom minute igre u kojima smo se oslobađali argentinskog pritiska i treme od značaja utakmice. Iz minute u minutu Zmajevi su izgledali sve bolje makar Gaučosi bili opasniji pri svakom napadu. Misimović je poslao fantastičnu loptu za Hajrovića u 13. minuti, ali naš krilni nogometaš ne uspijeva najbolje prihvatiti loptu, pa mu ona bježi, ali ni Romero nije najbolje reagovao. U nastavku akcije Misimović je izborio prekršaj, a Pjanić pogodio živi zid Argentinaca.

U periodu od 20. do 30. minute pritišćemo izabranike Alejandra Sabelle, ali Romero nije imao većeg posla osim ispucavanja lopti s peterca i laganih kupljenja.  Maxi Rodriguez nam je prijetio u  31. minuti, no srećom šutirao je iznad gola. Puno bolje je tukao iskusni Mascherano u 32. minuti, Begović fantastično brani.

U sljedećem napadu Misimović dodaje do Džeke, koji je sa 18 metara prebacio gol Romera. Ako ništa, još jednom smo zaprijetili ‘strašnoj’ selekciji koju je večeras predvodio ponajbolji nogometaš svijeta, Lionel Messi. Najbliži u prvom dijelu bili smo golu u 41. minuti. Pjanić je izveo korner s desne strane, Lulić na prvoj stativi glavom šutira, Romero se bacio i loptu skrenuo u korner. Nešto kasnije Hajrović prizemno šutira sa preko 25 metara, Romero sigurno brani.

Već na poluvremenu Sabella je napravio dvostruku izmjenu, pa je u igru uveo Higuaina i Gaga, a iz igre izvadio Campagnara i Maxi Rodrigueza. Hajrović u 50. minuti dobro šutira iz slobodnjaka, ali Romero brani. Krenuli smo napadati Argentine početkom drugog dijela, ali su Gaučosi zamalo došli do drugog gola u 55. minuti.

Srećom, Aguero nije najbolje šutirao nakon dodavanja Messija. Mogao je Lulić u 59. možda promijeniti rezultat na semaforu, ali je očajno pucao kada ga je Misimović uposlio na lijevoj strani argentinskog kaznenog prostora.

Imali smo sreće u 61. minuti kada je Hajrović pogriješio i dodao loptu Messiju, ovaj proslijedio desno za Aguera, ali šut napadača Manchester Cityja zaustavlja Begović. Messi u 64. loše izvodi slobodni udarac, u 65. je strijelac za 2:0. Karakteristični trk ponajboljeg nogometaša svijeta i milimetarski precizan udarac, Begović je bio nemoćan.

Nismo jednostavno mogli da se psihički izdignemo poslije Messijevog gola i ostatak utakmice protekao je u posjedu lopte Argentinaca, koji su bili opušteni i imali su prostora za lepršavu igru. Pape je pokušao uvođenjem Ibiševića, Višće i Medunjanina nešto promijeniti, no čini se da nije bilo ni vremena ni snage. Onda je Ibišević, pet minuta prije kraja utakmice, pravovremeno utrčao nakon proigravanja Pjanića i matirao Romera za povijesni gol, prvi gol bh. reprezentacije na Mundijalu.

Sve u svemu, možemo biti zadovoljni prvim izdanjem Zmajeva na nekom velikom takmičenju. Sada se treba okrenuti Nigeriji i Iranu, tamo “leži” drugi krug.