Baždarević: Nisam sretan što pojedinci ne igraju, nadam se dolasku Spahića

Selektor fudbalske reprezentacije BiH Mehmed Baždarević danas je u hotelu Europa održao press-konferenciju na kojoj je saopštio spisak igrača na koje računa za utakmicu s Andorom, odnosno Austrijom.

“Nisam sretan što pojedinci ne igraju. Mi već imamo neku ideju, a protiv sebe imamo jednu dobru selekciju. Čeka nas ozbiljan posao i moramo da se spremamo za utakmicu. O sistemu ćemo razgovarati naredne sedmice”, istakao je Baždarević.

Novi selektor BiH priznao je i da ima pritiska, ali i da su svi fudbaleri koji su na spisku zaslužili njegov poziv, dok će Sead Kolašinac, koji prolazi kroz ozbiljan proces oporavka od teške povrede na poziv sačekati do naredne akcije.

“Pritiska mora biti, sve i da ga nema, ja bih ga pravio. On nas neće spriječiti da igramo onako kako treba da igramo. Bit će izuzetno teško i moramo se dobro spremiti za sve što nas čeka u budućnosti. Šehić igra redovno i mislim da zaslužuje da bude u timu, baš kao i Dujković i mislim da oni zaslužuju povjerenje”, kaže Baždarević.

Toni Šunjić je zbog crvenog kartona dobijenog protiv Izraela propustiti ovu utakmicu.

“Šunjić je suspendovan za ovu utakmicu, a što se tiče Štilića nisam ga gledao, ali smatram da zaslužuje priliku tako da sam odlučio da je prava prilika da dođe u Austriju. Potrošili smo mnogo vremena i novca da vidimo sve igrače, skaut služba je tek počela sa radom i imaće zadatke svake sedmice.”

Selektor se potom osvrnuo na Emira Spahića za kojeg ima samo riječi hvale i nada se da će doći da pojača naš nacionalni tim, te na novajlije u našem timu.

“Ja se nadam da će Spahić doći i vjerovatno se vi slažete sa mnom. Izuzetno dobro igra i u svim mojim vizijama Spahić je važan igrač i nadam se da će biti sa nama. Zukanović, Cocalić i Đurić igraju dobro u svojim klubovima i zaslužili su da budu tu. Da li će neko igrati od prve minute? To ne mogu reći, ali je sigurno dobro što u reprezentaciji ima novih lica.”

Potom se Baždarević dotakao i Ermina Zeca koji u posljednje vrijeme igra odlično za svoj novi klub.

“Ja sam napravio spisak koji je najvažniji i ne znam u koje vrijeme ću da kažem spisak. Od svih igrača koje smo pratili njega nisam gledao, ali imam informacije koje su jako dobre. Mnogi su upisali tri boda protiv Andore, ali će biti jako teško, trebamo odigrati dobro jer je važno za ono što nas čeka.”

Svoje mjesto na spisku Baždarevića našao je i prvi strijelac Premijer lige, Riad Bajić, ali pored ovoga spisak Bajić je i na spisku U-21 reprezentacije za prijateljske susrete sa Sjedinjenim Američkim Državama i Turskom.

“Mislim da je bolje da Bajić igra za mladu reprezentaciju, a da trenira s prvim timom kako bi osjetio tu atmosferu. U utorak ili srijedu ćemo odraditi dva treninga i oni će biti otvoreni za novinare i navijače. U četvrtak je planiran odlazak za Andoru. Imam tremu pred novinarima samo, a na terenu nikada”, rekao je Baždarević, te naglasio da su njemu i njegovim fudbalerima potrebne posebne pripreme obzirom da se duel sa Andorom igra na terenu sa umjetnom travom.