BiH u grupi sa Danskom, Bjelorusijom i Litvanijom

U okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za rukometaše 2016. godine u Poljskoj reprezentacija Bosne i Hercegovine je smještena u grupu 2. Protivnici naše reprezentacije su Danska, Bjelorusija i Litvanija.

Obzirom da smo bili jako loši u prošlim kvalifikacijama za EP u Danskoj, morali smo igrati pretkvalifikacije sa Grčkom koje smo prošle sedmice jako uspješno prošli, no bili smo smješteni u četvri šešir i dobili smo svjetsku velesilu Dansku, Bjelorusiju predvođenu sjajnim Rutenkom i Litvaniju.

Prvi mečevi kvalifikacije se igraju krajem oktobra 2014. godine, a kvalifikacije završavaju u junu naredne godine. U šest grupa je smješteno po četiri reprezentacije, a dvije najbolje idu na EP kao i najbolja trećeplasirana. Evropsko prvenstvo će se igrati od 15. do 31. januara 2016. godine.

Grupa 1: Hrvatska, Norveška, Holandija, Turska
Grupa 2: Danska, Bjelorusija, Litvanija, Bosna i Hercegovina
Grupa 3: Slovenija, Švedska, Slovačka, Latvija
Grupa 4: Srbija, Island, Crna Gora, Izrael
Grupa 5: Mađarska, Rusija, Portugal, Ukrajina
Grupa 6: Francuska, Makedonija, Češka, Švicarska
Grupa 7: Španija, Njemačka, Austrija, Finska

“Mislim da smo dobili dva jako nezgodna protivnika Dansku i Bjelorusije, dvije sjajne reprezentacije, a što se tiče Litvanije njih ne poznajem previše pa ne bih sad davao bilo kakvu analizu, no sigurno da nisu ekipa za potcijeniti.”

“Mislim da će u našoj grupi biti puno dobrih utakmica. Danska je sigurno favorit, ali nije nepobjediva, bar smo mi jednom pokazali na svom terenu da se možemo nositi s Danskom bez obzira što je to poodavno bilo. Bez obzira na sve mi se nećemo predati do kraja i vjerujem da možemo ići u Poljsku.” – govori Marković, koji je poseban akcenat ipak stavio na mečeve sa Islandom u junu:

“Mi prvo moramo da odigramo mečeve sa Islandom u junu, tako da se sada moramo manje baviti grupom za Poljsku. Do juna nas čeka puno posla, puno analiza,  puno pripreme i koncentrisani smo u potpunosti na taj meč. To je naš prvi veliki zadatak i kad ako Bog da sve uradimo kako treba u tom dvomeču okrećemo se kvalifikacijama za Poljsku.” – završio je Marković u razgovoru za Sport Centar.