“Bombarder” iz Brooklyna

Jedna od najljepših stvari u košarci je gledati odličnog šutera u seriji pogodaka, kako pomjera granice preciznosti. O njegovoj utakmici protiv Litvanije će se pričati još dugo zahvaljujući svemoćnom Youtube-u koji je kanonadu igrača Brooklyn Netsa učinio besmrtnom.

U vrijeme kada malo ko iskače iz sistema, kada je sve postalo možda i previše metodično, jedna ovakva šuterska partitura će da se pamti. To je razlog zbog kojeg sam zavolio košarku. Sposobnost jednog igrača da svojom užarenom rukom patosira protivnika i da ispogađa čitavu seriju teških, nerezonskih, ludih, nenormalnih, nazovite-ih-kako-hoćete-šuteva.

Nakon utakmice protiv Litvanije, u jednom trenutku sam se sjetio Igora Kudelina. Ruski reprezentativac je obožavao da lansira trojke “van kadra”. Ljevoruki Kudelin je šutirao sa zemlje, ali je njegov izbačaj bio tako jak, da je bez problema pogađao sa 10-11 metara. Teletović, za razliku od Kudelina, sa tih distanci šutira čisti skok šut i to je ono što impresionira.

Kolega Ivan Ognjanović i ja smo uvijek bili zaluđeni Mirzinom sposobnošću da bez trunke savjesti ispali npr. 14 šuteva za tri poena i da svaku šutira hladnokrvno, bez obzira na rezultat prethodnog šuta. Razmjenjivali smo poruke “Jesi vidio koliko je sinoć puta šutirao??”, “Kako je samo razvalio Žalgiris. Siroti nisu znali šta ih je snašlo!!” (u toj tekmi je pogodio devet trojki) “Kakvi su ono šutevi protiv Maccabija majko mila!!” (tu je sasuo osam komada).

Upravo ta njegova sposobnost da šutira svaki put kada ima prostora i da ga promašaji ne pokolebaju me je i navela da mislim kako će u NBA igrati i to dobro. To mišljenje nije djelio Avery Johnson. “Avery mi nije vjerovao. Nije znao šta mogu i nije ga zanimalo da to sazna. Situacija se dosta popravila kada je prvi trener postao PJ Carlesimo”, kaže Mirza.

Čudno je bilo i svakome ko zna ko je vodio Teletovića u Evropi. Teško je naći strožijeg i zahtjevnijeg trenera od Duška Ivanovića. Tau Ceramica je imala pravilnik ponašanja debljine Stendalove knjige. Vlasnik tima Josean Querejeta je obožavao gvozdenu disciplinu i trenere koji rade na taj način. Duško Ivanović, čovjek kojem niko ništa nije poklonio i koji je sve u karijeri stvorio svojim radom, za drugi način nije ni znao.Ta kombinacija iz snova je našla igrača koji može da trenira do gornjih granica izdržljivosti – Mirzu Teletovića. Vitorija kao klub nije za svakoga, Duško Ivanović kao trener nije za svakoga. Ili probiješ i počneš da prihvataš da treninzi traju preko dva sata i da se radi punim intenzitetom ili ubrzo odustaješ i tražiš neki drugi angažman.

Argentinac Fabricio Oberto je pobjegao glavom bez obzira. Još neki igrači sa prostora ex-Yu nisu mogli da izdrže treninge u šest ili sedam ujutro, odmah nakon slijetanja aviona, kazne za nekorišćenje španskog jezika, treninge na Božić, šetnje u pratnji pomoćnog trenera. Teletović je izdržao sve to i od Duška dobio zeleno svjetlo za svoje serije sa 9,5 metara.

Kada ga ne ide, kao i svakog šutera, onda ti se diže kosa na glavi, psuješ, ne možeš da shvatiš da i dalje insistira, da ne radi nešto drugo. Ali svako malo desi se utakmica kao ona protiv Litvanije, kada ga krene i kada na licu imaš onaj osjećaj blagog šoka zbog distance sa koje šutira, ali u dubini duše znaš da lopta prolazi kroz obruč čim je napustila njegovu ruku.

Kako sam rekao na početku teksta, jedna od najljepših stvari u košarci je gledati odličnog šutera u seriji pogodaka, kako pomjera granice preciznosti. Kada vidiš Teletovića pomisliš sve samo ne da je prefinjen šuter, nekako ne ide uz njegovu konstituciju, a on je prije svega to – vrhunski šuter. I prije je bilo krilnih centara koji pogađaju tri-četiri trojke, ali da ovako brzo izlaze iz bloka, da šutiraju iz okreta ili poluokreta u punom trku i da im je mehanika šuta savršena, takvih nije bilo.

Svojevremeno mi je Miško Ražnatović, njegov menadžer, rekao da Mirza posjeduje taj čudni inat i svojeglavost da izvuče svoje najbolje kada sve ide protiv njega. U prvoj NBA sezoni se najviše pričalo o njegovoj utakmici gdje je ispalio tri air-balla zaredom, ali su neki, mnogo bolji, igrači znali da ispale po četiri na play-off utakmicama, pa ih to nije pokolebalo u nastavku karijere.

U Brooklynu ga čekaju novi trener Jason Kidd, Kevin Garnett, Paul Pierce, Deron Williams, Brook Lopez, Andrei Kirilenko, Joe Johnson, Jason Terry. Da li će i koliko igrati, veliko je pitanje, ali za sva vremena ostaje njegova serija protiv Litvanije.

Sa evropskih prvenstava u posljednjih 20 godina pamtiću šuteve Đorđevića protiv Litvanije ’95, Kudelina ’95. i ’97, Stojakovića na svakoj utakmici 2001, Nowitzkog kako sam pobjeđuje Španiju 2005, Teodosića protiv Slovenije 2009, Navarra protiv Makedonije 2011. Tako ću da pamtim i ovo Mirzinu seriju trojki sa parkinga u Jesenicama.

Mirza Teletović, ludi šuter. Mirza Teletović, unikatan igrač.