Gianluigi Buffon napisao pismo golu kojeg brani sve ove godine

“Kada sam imao 12 godina okrenuo sam ti leđa, zanemarujući prošlost da bih sačuvao tvoju budućnost. Radio sam srcem. Slušao sam instinkt. Ali dan kad sam te prestao gledati u lice je ujedno i dan kad sam te zavolio i kad sam te počeo čuvati.”

[ads1]

“Postao sam tvoja prva i posljednja linija odbrane. Obećao sam samom sebi da ću učiniti sve da ti više nikada ne vidim lice, ili da ga gledam što rjeđe. Bilo je bolno svaki put kad sam ipak morao, kad sam se okretao prema tebi shvatajući da sam te razočarao. Ponovo. I ponovo…

Uvijek smo bili suprotni, a ipak komplementarni, kao Sunce i Mjesec. Prisiljeni da živimo jedan pored drugog, a bez mogućnosti da se dodirnemo. Saigrači za život, cijeli život u kom nismo smjeli biti u kontaktu.

Prije više od 25 godina izrekao sam svoj zavjet. Zakleo sam se da ću te štititi. Paziti na tebe. Da ću biti štit protiv tvojih neprijatelja. Uvijek sam se brinuo o tebi, stavljajući tvoje dobro prije svog dobra.

Imao sam 12 godina kada sam okrenuo leđa svom golu i nastaviću tako dok god moje noge, moja glava i moje srce to budu dozvoljavali…”