Čarobnjak koji je u svakoj momčadi ni iz čega stvorio nešto!

Malo je trenera poput našeg glavnog lika u ovoj kolumni koji se ne boje najvećih izazova. Ovaj gospodin je u tri navrata uzeo trećerazredne reprezentacije s tri različita kontinenta, momčadi koje često igraju bez glave i repa, i stvorio od njih pobjedničke ekipe. 

[ads1]

Često možemo čuti da se za nekog trenera koji je ostvario neočekivane rezultate kaže da je čarobnjak. Zasigurno jedan od trenera koji zaslužuju pravo na ovaj epitet je Guus Hiddink. Nizozemac je u svakoj momčadi ni iz čega stvorio nešto. Nešto veliko i neobično. Svatko tko poznaje nogometnu povijest u posljednja tri desetljeća potvrdit će da je Hiddink jedan od najvećih svjetskih trenera unatoč tome što u svojoj karijeri nije osvojio veliki broj trofeja.

Hiddink je trener koji je najveće uspjehe ostvario u reprezentativnom nogometu kao izbornik nekoliko reprezentacija. Njegova se veličina ne mjeri u broju osvojenih naslova već u činjenici da je preuzimao slabe i podcijenjene reprezentacije i od njih stvarao respektabilne momčadi. Hiddink upravo zbog toga nikada nije zasjeo na svjetski ili europski  tron, ali je zato dokazao da se i s prosječnim igračkim kadrom mogu ostvariti veliki rezultati.

Njegova trenerska karijera vrlo je bogata, ali imao je i zanimljivu igračku karijeru u prvom razredu nizozemskog nogometa.  1987. postaje prvim trenerom PSV-a i već na samom početku ostvaruje neviđen uspjeh. 1988. PSV je s Hiddinkom osvojio prvi i za sad posljednji naslov europskog prvaka. Ta je godina bilo izrazito uspješna jer osim Lige Prvaka, PSV je osvojio i prvenstvo i kup. Ovaj je uspjeh Hiddinka prometnuo među najtraženije trenere Europe.

Početkom 1995. preuzima reprezentaciju Nizozemske s kojom dolazi do polufinala na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. Hiddink je tada imao iznimno talentiranu ekipu. Nedugo nakon SP-a Hiddink je napustio reprezentaciju Nizozemske i vratio se klupskom nogometu kao trener najvećeg nogometnog kluba 20. stoljeća Real Madrida.

Nakon blijede epizode u kraljevskom klubu Hiddink se odlučuje za veliki izazov i preuzima reprezentaciju Južne Koreje. U tom trenutku Južna Koreja bila je više amaterska nego profesionalna reprezentacija. Hiddink je bio angažiran da preporodi momčad uoči Svjetskog prvenstva 2002. Zadatak je u potpunosti ispunio, čak je i nadmašio sva očekivanja. Južna Koreja na SP-u iznenadila i oduševila je nogometni svijet. Hiddink je osvojio četvrto mjesto, ovog puta s mnogo slabijom momčadi čiji su najveći aduti bili upornost i inat. Hiddink je preko noći postao čudotvorac.

1450493341494

Završetkom avanture na dalekom Istoku Hiddink se vraća klupskom nogometu koje ga nose natrag u PSV. Koliko Hiddink znači navijačima PSV-a dovoljno govori činjenica da navijači dijele povijest kluba na Hiddinkovu eru i sve ostalo. S njegovim dolaskom PSV je ponovno osvojio nekoliko uzastopnih naslova. Sve zajedno Hiddink je PSV-u osigurao fascinantnih šest naslova prvaka Nizozemske, četiri naslova osvajača kupa te jedan trofej Lige prvaka.

Nova pustolovina ovog gospodina započela je 2005. kada je preuzeo reprezentaciju Australije.  S njim na čelu Australija ostvarila je najveći uspjeh na svjetskim prvenstvima u povijesti. Klokani na SP-u u Njemačkoj dogurali su do osmine finala gdje su ih na kontroverzan način (nepostojeći jedanaesterac u posljednjim sekundama ) zaustavili budući svjetski prvaci, Talijani.

Odmah nakon završenog prvenstva Hiddink je preuzeo reprezentaciju Rusije koja je bila u rasulu i kojoj trebao čovjek poput njega da posloži stvari. Hiddink je stvorio solidnu momčad koja je igrala vrlo disciplinirano, a polufinale na EURU 2008. bio je najveći rezultat još od raspada SSSR-a. Ruski savez odlučio je produžiti suradnju do 2010, a u međuvremenu bliski odnosi s Romanom Abramovičem doveli su Nizozemca u Chelsea.

Nakon Scolarijevog odlaska u Chelseaju je vladao kaos i Abramovič je hitno trebao veliko trenersko ime da stabilizira momčad. Hiddink je pristao biti privremeno rješenje i preuzeo momčad Chelseaja na četiri mjeseca. U četiri mjeseca klub je ostvario nevjerojatne rezultate – u 22 utakmice Chelsea je pod njegovim vodstvom izborio 16 pobjeda, 5 remija i pretrpio samo 1 poraz. Statički gledano Hiddink je u manje od pola godine postigao prosjek pobjeda od 73% što je daleko najviši za jednog trenera u cjelokupnoj klupskoj povijesti! Uz sve to uspio je osvojiti i FA Cup. Ove sezone je isti klub ponovno izvukao iz crne rupe i mirno priveo turbulentnu godinu kraju.

U posljednje vrijeme ostavlja se dojam da se era jednog od najvećih nogometnih stručnjaka privodi kraju, ali bliski izvori Hiddinku tvrde da on otvorenih ruku čeka pravu ponudu kluba kojemu je potreban ‘remont’ od samoga početka.

Mi se pitamo ima li boljeg izbora od Milana?