Cavaliersi prekrojili historiju NBA lige: LeBron James nije mogao zadržati suze

Cleveland Cavaliers su po prvi put u svojoj historiji postali prvaci NBA lige savladavši u sedmom meču Golden State Warriorse 93:89. Cavaliersi su u pohodu na prvu titulu uradili ono što niko prije njih nije uradio u finalima NBA ligi, vratili se iz deficita od 3:1 i potpuno preokrenuli seriju.

[ads1]

Sada već bivšim prvacima iz Oaklanda nije pomogla ni najbolja partija karijere Draymonda Greena koji je postigao 32 poena, 15 skokova i 9 asistencija, jer nije imao pravu pomoć najboljeg dvojca ovog tima, Klay Thompsona i aktuelnog MVP-ja lige Stephena Curryja koji su postigli za njih skromnih 14, tj. 17 poena.

Nakon šestog meča u kojem je tim iz Clevelanda poravnao rezultat na 3:3 sve je mirisalo na novo prekrajanje historije u sezoni obilježenoj rekordima. LeBron James je odlučio održati obećanje kada se vratio u Cleveland poručivši da će donijeti titulu, a “Kralj” kada nešto obeća to i učini.

Vjerovatno najbolji košarkaš svoje generacije i jedan od najboljih ikad, odigrao je još jedan meč za anale sporta. Postigao je 27 poena, uz 11 skokova i asistencija i tako došao do svoga sedmog triple-double u karijeri. James je sada na drugom mjestu vječne liste po broju triple-doubleova u finalima najjače košarkaške lige na svijetu, jednim manje od jednako legendarnog igrača L.A. Lakersa Earvina “Magica” Johnsona (8). Ova senzacionalna predstava donijela mu je treću titulu MVP-ja finala NBA lige.

Treba istaći da je James večeras veliku pomoć imao u svome playmakeruKyrieu Irvingu koji je postigao 26 poena, 3 skoka i 6 asistencija, ali i dao ključnu tricu minutu prije kraja preko ruke Curryja.

I još jednom da se vratimo najboljem košarkašu. Nakon posljednjeg zvuka sirene James je jedva stojao na nogama koliko je bio fizički istrošen. U izjavi za medije, još vidno uzbuđen i u suzama, priznao je da je za titulu uložio sve: suze, krv, znoj i srce. I kada jedan takav igrač, vanserijskog kalibra kao James, uloži sve što je mogao onda je ishod samo jedan – titula kao šlag na jednu nezaboravnu sezonu.

n1info.com | sportam.info