Četiri za jedan: Ko će biti novi prvak Bosne i Hercegovine u fudbalu?

Nakon 22 kola odigrana u BH Telecom Premijer ligi naše zemlje, vrh tablice kroje četiri tima: u razmaku od dva boda smjestili su se Široki Brijeg, Zrinjski, Željezničar i Sarajevo. Već sada jasno je da ćemo novog prvaka države tražiti upravo između pobrojanih ekipa.

Lider je i dalje Široki Brijeg. Sastav iz grada na Lištici imao je toliko prilika da konkurenciji zada posljednji udarac. Na Pecari je gostovao Željezničar i nije izgubio, a serija slabih rezultata ekipu Slavena Muse dovela je nezavidnu situaciju ako se takav termin uopće može upotrijebiti u opisu tima koji je lider.

Sarajevo domaćin svim rivalima iz vrha

No, Široki ide Sarajevu i upravo je to crtica koja bi u dobroj mjeri mogla odrediti puteve oba tima u ostatku prvenstva.

Sarajevo je potpuno razočaralo ovog proljeća. Agresivni PR i generalno odličan rad vodstva kluba, finansijska podloga i pripreme na nivou onih najvećih, pojačanja i sponzori. Šta to vrijedi kad momčad Mehe Kodre igra nekako lijeno, bez energije i onoga što od njih traže navijači koji polako gube strpljenje.

I pored svih posrtaja, Bordo tim i dalje je najozbiljniji kandidat za osvajanje pehara. Sve drže u svojim rukama: na Koševo im stižu i Široki, i Željo, i Zrinjski. Sasvim je jasno da će se o tituli prvaka države ove godine odlučivati na Hasetovom stadionu.

Željezničar se pred početak ovog proljeća nije oglašavao manje-više standardnim najavama. Niko na Grbavici nije najavio ništa osim borbe. Izlazak u Evropu u klubovima poput Želje nekako se podrazumijeva. Titula? Premda se to donedavno činilo dalekim, neostvarivim, Plavi su se iznenada našli u dobroj situaciji i mogu.

Težak put jeste pred mladim timom Milomira Odovića, ali ekipa definitivno posjeduje pobjednički mentalitet i strašan motiv. Igraju dobro, pobjeđuju i ozbiljni su. Osvojiti titulu s tako mladim timom u ovakvim bi okolnostima bilo izniman sportski podvig.

Tek nam predstoje najveća uzbuđenja

Slično Plavima, ni Plemići se nisu usuđivali pred početak proljeća najavljivati titule i pehare. Premda brane ”prsten”, igračke promjene koje su se u mostarskom timu dogodile nisu ostavile golem trag na predstave momčadi. Ne izgleda to loše, a današnjim trijumfom na Banja Ilidži, iskoristili su posrtaje Sarajeva i Širokog i obreli se na samom vrhu tablice.

Ostalo je do kraja prvenstva mnogo teških iskušenja za sve timove. Ništa manje od borbe za pehar, neće biti ni borba za opstanak u eliti. Nema mnogo fudbalskih takmičenja nigdje na svijetu gdje se praktički svi bore za nešto do posljednje minute.

Nema sredine, nemastabilnih premijerligaša: ili si gore i sanjaš titulu, ili ti je cilj sačuvati goli život. Bit će zanimljivo kao i mnogo puta dosad. Tek nam predstoje najveća uzbuđenja.