Corriere dello Sport: Roma s nestrpljenjem čeka svog Kloca

Talijanski mediji s nestrpljenjem čekaju dolazak Edina Džeke u prijestolnicu Rima. U danima koji su iza nas, kapiten našeg nacionalnog tima glavna je zvijezda talijanske sportske štampe.

Nedavno je Džeko bio na naslovnici Gazette dello Sporta, a danas priču o najboljem strijelcu u historiji reprezentacije Bosne i Hercegovine donosi Corriere dello Sport. “Iskopali” su Talijani i da je Edin Džeko svojevremeno dok je nosio dres Željezničara od navijača dobio nadimak Kloc. 

“Kloc je prošao dug put od sarajevskog Željezničara, preko Češke Republike, Njemačke i Engleske, a sada je na pragu Italije. Rim s nestrpljenjem čeka Edina Džeku, Romanisti još više, uz dužno poštovanje prema navijačima koji su ga prozvali Kloc. Moguće je da njegova visina (193 cm), ima veze s njegovim nadimkom.

Ovaj momak počeo je svoju karijeru kao veznjak i možda nije mnogo plijenio brzinom, pokretljivošću, bio je drukčiji od idola koji su dolazili iz Jugoslavije, poput Stojkovića i Savičevića, idola koji su zbog krvavog rata u Bosni i Hercegovini, postali neprijatelji”, stoji u uvodu priče o Edinu Džeki na Corriere dello Sportu

“Edin Džeko preživio je sarajevsku ratnu dramu, kao i druga djeca odrasla u prijestolnici Bosne i Hercegovine. ‘Nisam željela da ga pustim na ulicu da se igra, bilo me strah da se neće vratiti’, rekla je njegova majka Belma. Nakon rata Edin je počeo trenirati u Željezničaru, a trener Jiri Plišek nakon otkaza odveo ga je u Češku.

Edinova porodica vjerovala je Čehu, a Edin je u ulozi napadača postigao 16 golova za nešto više od godinu dana provedenih u Teplicama i Usti nad Labemu. Sve ostalo je historija. Magath ga je doveo u Njemačku, a on je u tri i pol godine u Wolfsburgu postigao 85 golova u 142 utakmice, što mu je donijelo transfer u Englesku”, piše Corriere dello Sport. 

Talijani mnogo pažnje posvećuju i privatnom životu fudbalera, a ni Edin Džeko neće biti izuzetak. Tako je Corriere dello Sport posvetio posebnu pažnju i izabranici njegova srca. 

“Edin Džeko će, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, doći u Rim, a s njim će doći i njegova zgodna pratilja Amra Silajdžić. Njegova djevojka je prekrasni model iz Bosne i Hercegovine, a njih dvoje su najpoznatiji par u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina nikada ne može iščeznuti iz srca djece koja su rođena u najtežim vremenima. Džeko je ambasador UNICEF-a, a donirao je novac i teško bolesnom dječaku, koji se čudesno oporavio. Kloc je postao prava ulična svjetiljka, čije svjetlo ne sja samo na terenu, nego i van njega”, stoji u završnici teksta objavljenog na Corriere dello Sportu