Da li je došao kraj velike ere Diega Simeonea u Atletico Madridu?

Atletico Madrid je u zadnjih nekoliko  godina konstantan u evropskim takmičenjima i uvijek u samom vrhu ljestvice La Lige. Ali, da li je Atletico napravio veći iskorak prije dolaska Diega Simeonea u klub? Quique Sánchez Flores jeste osvojio UEFA Evropa Ligu, ali pravi uspjesi se počinju nizati tek Simeoneovim dolaskom.

Poslije bogate igračke karijere i vođenja nekoliko slabijih svjetskih klubova, popularni El Cholo došao je na kormilo madridskog tima 23.12. 2011. godine, te je polako, ali sigurno nametao svoj unikatan stil igre.

Sezonu poslije dolaska već se počeo prepoznavati Simeoneov rukopis, sa popularnim Jorgandžijama osvaja Copu del Rey i UEFA-in Super Cup, te završava na trećoj poziciji u španskom prvenstvu. Kroz šest godina ”vlasti” u klubu, Diego je uspio da riješi svoju igračku križaljku sa dosta oskudnijim sredstvima u odnosu na veće klubove poput Reala, Barcelone, Manchester Uniteda…

Njegova taktika se ogledala u čvrstoj odbrani, brzoj tranziciji, bespoštednoj borbi i brojnim pretrčanim kilometrima. Za taj stil igre mnogi velikani nisu imali adekvatan odgovor, pa je Ateltico pobjeđivao velike klubove čekajući njihove napade.

Takođe, za vrijeme Simeonea Atletico je ”izbacio” mnogo igrača koji sada vode glavnu riječ u svjetskom fudbalu poput Courtoisa, Aguera, Coste ili Griezmanna…

Najveći uspjesi kluba pod Diegovom palicom su zasigurno osvajanje La Lige i UEFA Evropa lige, te dva velika finala Lige prvaka protiv gradskog rivala Reala. Od individualnih dostignuća najznačajnija mu je IFFHS nagrada za najboljeg trenera za 2016.  godinu.

Možda Simeoneovoj eri u Madridu uskoro dolazi kraj, ali u klubu će ostati njegov neizbrisiv trag, koliko trenerski toliko i igrački.