Da li je ovo ostvarivo? Od 2017. UEFA pokreće regionalnu fudbalsku ligu?!

Fudbalska liga bivših jugoslovenskih republika bi trebala konačno zaživjeti, a podržaće je UEFA ulaganjem tri miliona eura, saznaje “Blic”.

[ads1]

Ono o čemu se tiho pričalo na raznim sastancima od Vardara do Triglava, konačno bi moglo da dobije potvrdu. Fudbalska liga bivših jugoslovenskih republika biće formirana od naredne sezone, 2017/2018.

Poslije odigravanja nacionalnih liga igralo bi se takmičenje po uzoru na košarkašku ABA ligu, rukometnu SEHA… Time bi se podigao kvalitet svih klubova, a i donio bi atraktivne mečeve koji bi privukli navijače, sponzore, medije…

Prvi i najvažniji preduslov za formiranje lige je ostvaren. Evropska kuća fudbala će stati iza ovog prvenstva, podršku će potkrijepiti ulaganjem tri miliona eura, a već sada je zatvorena finanijska konstrukcija.

Ono što bi dodatno moglo da ubijedi klubove da pristanu na novo takmičenje je prohodnost u Ligu šampiona. Naime, prvak ovog šampionata bi imao osigurano mjesto u najjačem takmičenju.

[ads1]

Ono što sve najviše zanima je koliko će koja zemlja imati timova u novoformiranom takmičenju. Ligu bi sačinjavalo 12 klubova, tu bi Srbija i Hrvatska imale tri ili četiri kluba, iz Bosne i Hercegovine bi došla dva tima, dok bi po jednu ekipu imale Slovenija, Crne Gora i Makedonija.

Jedini potencijalni problem bi mogli da budu navijači. Poznato je da pristalice klubova iz bivših republika uopšte nisu u dobrim odnosima, ali bi i to vrlo lako moglo da se sredi. 

Uostalom, iste probleme su imali i čelnici košarkaške regionalne lige na početku, ali sada nema nikakvih sukoba među navijačima. Sve je samo pitanje volje da se to riješi.