Divi mu se cijeli nogometni svijet: Tko je tvorac čuda iz Amsterdama?

170419TenHag

Prije godinu i pol dana, Ajax je bio u velikim problemima. Nije izborena Liga prvaka, niti Europska liga. Uskoro je stigla i eliminacija u Kupu, nakon čega je generalni direktor Edwin van der Sar izgubio strpljenje.

Legendarni vratar uzeo je stvari u svoje ruke i otpustio trenera Marcela Keizera i kompletni stručni stožer, među kojima je bio i Dennis Bergkamp, Keizerov pomoćnik i još jedna velika legenda nizozemskog nogometa

Za novog trenera izabran je Erik ten Hag, dotadašnji strateg Utrechta. Hag je prve korake u trenerskom svijetu napravio između 2006. i 2012., kada je bio pomoćni trener u Twenteu i PSV Eindhovenu.

Prvi samostalni posao imao je u Go Ahead Eaglesima. Već tada je skrenuo pažnju na sebe izborivši opstanak s vrlo skromnim igračkim kadrom. Nakon toga je napravio potez karijere i prešao u minhenski Bayern.

Hag je vodio rezervnu momčad Bayerna u vrijeme dok je Pep Guardiola bio trener prve momčadi. U Bayernu je ostao do 2015. godine, a onda se vratio kući. Utrecht je bio njegov novi izazov.

Nizozemski strateg uveo je velike promjene, počelo se voditi računa o prehrani igrača, dorađeni su tereni za treninge, uvedene moderne trening metode, promijenio je i stil igre. Naime, igrao je bez krila, pokušavajući dodatno koristiti prostor.

Nakon prve sezone s Utrechtom je proglašen najboljim trenerom lige. Sljedeće sezone, otišao je korak dalje i izborio četvrto mjesto u prvenstvu, odmah iza velike trojke, te se plasirao u Europu.

Želim imati posjed lopte i kroz njega pobjeđujem protivnike. Sve je u posjedu lopte i u presingu. Nema filozofije, jednostavno je… Kod mene se svi brane i svi napadaju“, otkriva Erik ten Hag koji je sinoć s Ajaxom izborio polufinale Lige prvaka.

Opsjednut nogometom, Hag je perfekcionist i vjeruje u pedantnu trenersku metodologiju, gdje je svaki detalj presudan, a igrači pod njegovim vodstvom uživaju u nogometu.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku