Đurić: Volim se uspoređivati s Tonijem, a nadam se da ću biti poput Coste

Čovjek o kojem se posljednjih dana najviše priča u Italiji je Milan Đurić, napadač Cesene, koji je fantastičnom predstavom u duelu protiv Juventusa, nagovijestio veliku karijeru. 

Sa svojom građom (199 centimetara, 99 kilograma), Đurić je na terenu pravi gorostas, a pravo je čudo kako ga još nema u dresu A selekcije, iako je bio blizu nakon hat-tricka protiv Njemačke u dresu U21 tima BiH.

Razbio je tada Đurić moćni elf na Koševu, ali Safet Sušić, tadašnji selektor zmajeva, nije uopšte razmišljao o njemu, s obzirom na to da su Edin Džeko i Vedad Ibišević bili u fantastičnoj golgeterskoj formi, pa je jedan mladi reprezentativac možda bio i viška. Međutim, nekoliko mjeseci poslije, Sušiću se obilo o glavu to što nikad nije približio još jednog napadača ekipi, s obzirom na to da je u Izrael putovao bez ijednog špica (Džeko i Ibišević bili povrijeđeni). BiH je u Haifi izgubila 3:0, a Sušić je dobio otkaz, iako je Đurić i tada bio spreman da uskoči.

Međutim, nije dobio priliku, a sudeći prema trenutnoj formi, kod novog selektora Mehmeda Baždarevića, mogao bi je dobiti već protiv Andore, a sigurno u prijateljskom meču protiv Austrije.

Bosanski džin, kako ga zovu mediji u Italiji, kaže kako mu je omiljeni igrač Luca Toni, a da je Zlatan Ibrahimović sa drugog planeta.

“U Italiju sam stigao kao dijete, kao izbjeglica iz Jugoslavije. Igrao sam u mladosti za Visu Pesaro, a Cesena me otkrila kada sam bio u San Marinu. Nisam veliki strijelac, jer više volim da razigravam svoje suiograče i dajem im upotrebljive lopte. Volim se uspoređivati sa Luca Tonijem, jer je on klasični primjer igrača koji je procvjetao relativno kasno. Ja imam 24 godine i nadam se da je ovo moj početak dobrih igara i da ću jednog dana biti poput Diega Coste, koji ima razarajuću snagu u šesnaestercu”, kaže Đurić, za kojeg gol Juventusu predstavlja vrhunac njegove karijere.

“Gol Juventusu je najbitniji događaj za mene otkako sam u Italiji. Sigurno nije najljepši, ali je svakako najprestižniji, jer sam ga postigao protiv jednog od najboljih timova u Evropi i to golmanu kakav je Buffon. Uz sve to, postigli smo rezultat koji nam itekako diže samopouzdanje, jer je Juventus vodeća ekipa, a mi smo uspjeli ostati neporaženi. Sami sebi smo pokazali da možemo i imamo veliku želju da i u narednim utakmicama igramo slično i pokušamo izboriti opstanak”, dodaje Đurić, koji očekuje poziv Baždarevića, koji ga je već gledao i najavio je da bi mogao biti u kadru.

“Lijepo bi bilo uspješnu sezonu krunisati nastupom za reprezentaciju. To bi na neki način bilo ostvarenje dječijeg sna. Nedavno sam razgovarao sa selektorom Baždarevićem, kojeg je interesovao moj status i dalji planovi u Ceseni. Na mom mjestu u reprezentaciji BiH igra Edin Džeko, koji je jedan od najboljih napadača u Evropi. Međutim, nadam se da će mi trener, uprkos tome, dati šansu u kvalifikacijama za Euro”, nada se napadač Cesene.