Duško Ivanović: Malo priče, a puno rada

Duško Ivanović je u Sarajevu, na press konferenciji Košarkaškog saveza BiH, predstavljen mnogobrojnim novinarima kao novi trener košarkaške reprezentacije BiH. 

Crnogorski stručnjak je izrazio veliko zadovoljstvo što je sklopio dogovor sa KS BiH, te vjeruje da će sa reprezentacijom BiH postići velike rezultate. Novi selektor naše reprezentacije govorio je o odluci da sjedne na klupu Zmajeva, ali i ambicijama.

“Prije svega, biti selektor BiH mi je čast i obaveza. Ovdje rade ljudi koji vole košarku i koji su ambiciozni. Prikazali su mi i dobre i loše strane, a i sam sam pratio reprezentaciju BiH. To je jedna zdrava ekipa, zdravi momci, koji mogu svojim radom napraviti dobar rezultat. Nisam razmišljao da ću biti trener u BiH, a sada sam tu i veoma sam zadovoljan. Mi možemo i moramo da idemo na Evropsko prvenstvo. Ja malo pričam, a puno radim”, rekao je Ivanović.

Rekao je da će u narednom periodu porazgovarati sa svim reprezentativcima i izabrati najbolji tim.

“Želim da okupim igrače koji će činiti najbolji mogući tim. Nekada najbolji igrači ne čine i najbolji tim. Svi oni koji su za reprezentaciju, računam na njih, a na kraju ćemo odabrati najbolje. Reprezentacija je različita od kluba, jer u klubu igrači moraju davati sve od sebe zbog ugovora, a kada je u pitanju državni tim, najbitniji je voljni momenat, želja i ambicije igrača. Ako uspijemo stvoriti reprezentaciju koja može funkcionisati kao klub, onda je to velika stvar”, dodao je novi selektor košarkaške reprezentacije BiH.

Pitanje jednog od novinara bilo je hoće li selektor zvati Ognjena Kuzmića.

“Svi igrači koji mogu da budu članovi reprezentacije BiH, računamo na njih. Normalno, oni moraju imati želju da igraju za BiH. Želja svakog trenera je da ima veliki izbor igrača i da nakon toga može izabrati one koji mogu najbolje predstaviti BiH. Imat ćemo jednog naturalizovanog igrača, a u opticaju je i Zack Wright.”

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo igrat ćemo protiv moćne Velike Britanije, te protiv Islanda. “Naš cilj nije da gledamo druge, već da se mi spremimo i zavisimo od sebe. U svakom slučaju, moramo imati puno respekta i za Veliku Britaniju i za Island. Danas svi znaju da igraju, ne možeš se opustiti niti ikoga potcijeniti”.

Ivanović zna što je potrebno za uspjeh. Rad, rad, rad. “Želimo samo zdrave momke, dobru atmosferu i to je jedini način da uspijemo. I zato se razlikuju klupska i reprezentativna košarka. Imat ćemo dobar pripremni period, sasvim dobar broj prijateljskih utakmica i vjerujem samo u rad. Jedina filozofija je da se vjeruje u rad, nema druge”.