Džeko u četiri godine osvojio dva naslova Premiershipa!

Naš reprezentativac Edin Džeko sa svojim Manchester Cityjem danas je na svom terenu savladao West Ham United sa 2:1 i na taj način osvojio novu titulu prvaka Engleske. Drugu u tri godine.

Naravno, titulu i podizanje pehara proslavio je uz zastavu Bosne i Hercegovine. Dijamant u ovoj sezoni imao fantastičan učinak, zabio je 26 golova za City, a asistirao čak 15 puta.

Premiership: 31 odigrana utakmica, 16 golova, 7 asistencija
Liga Šampiona: 7 odigranih utakmica, 2 gola, 1 asistencija
Liga Kup: 5 odigranih utakmica, 6 golova, 2 asistencija
FA Kup: 5 odigranih utakmica, 2 gola, 5 asistencija

Ukupno, to iznosi 26 postignutih golova i 15 asistencija. Za igrača koji nije redovno igrao za svoj tim i nije uvijek bio prvi izbor trenera, to je uistinu fantastičan rezultat. Na terenu je proveo, ako uzmemo u obzir Premiership, 1987 minuta, pa računica govori kako Edin Džeko postiže gol svake 124 minute, što ga čini najefikasnijim igračem Engleske.

Ne treba zanemariti da je naš napadač postigao po dva gola na jednim od najtežih gostovanja u Premiershipu, momčadima Manchester Uniteda i Evertona. Najgori period mu je bio februar ove godine, gdje je od 3. februara, pa do 15. marta imao golgeterski post. Čini se kako je to bilo zatišje pred oluju, obzirom da Edin od tada do danas postiže devet golova.

Za reprezentaciju BiH od augusta 2013. godine pa do danas postigao je četiri gola. Dva SAD-u u prijateljskom meču, te isto toliko u kvalifikacijama protiv Lihtenštajna u Zenici, dok je u cijelim kvalifikacijama zabio 10 golova.

Iza Edina Džeke jedna je od najnapornijih sezona, kako fizički tako i psihički, puna emotivnih oscilacija, u kojoj pamtimo njegovo vođenje reprezentacije ka Brazilu u ulozi prvog strijelca i prve zvijezde reprezentacije, ali i neprofesionalna kašnjenja na pripreme Zmajeva u septembru prošle godine, sukob sa navijačima u Innsbrucku u martu ove godine.

Vjerujemo kako je Edin Džeko uspio pobijediti sve unutarnje i vanjske elemente koji su ga ometali u njegovom vrhunskom radu, te da će kao pravih bh. vitez suvereno svoju reprezentaciju povesti u Brazil.