Edin Džeko deveti najbolji strijelac u Evropi

Napadač Manchester Cityja i kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko nalazi se na visokom devetom mjestu po učinkovitosti ligaških strijelaca u proteklih pet godina.

U tom periodu Dijamant je nastupajući u Bundesligi za ekipu Wolfsburga i engleskoj Premijer ligi za Manchester City, postigao ukupno 88 golova, što ga je svrstalo među deset najefikasnijih strijelaca u Evropi.

Prva dva mjesta zauzimaju neprikosnoveni, Lionel Messi sa nevjerovatnih 227 golova, te Cristiano Ronaldo sa postignutim 201 golom. Daleko iza njih, sa skoro duplo manje postignutih pogodatka nalaze se Antonio Di Natale, koji je postigao 115 golova, šveđanin Zlatan Ibrahimović sa 113, te Edison Cavani sa 105 golova.

Argentinac Gonzalo Higuain sa 97 pogodaka nalazi se na šestom mjestu, potom slijedi holanđanin Robin van Persie sa 94, te španac Alvaro Negredo sa 89 golova. Iza njih se nalaze Edin Džeko, Roberto Soldado i Wayne Rooney  koji u postigli 88 pogodaka.

TOP 10 najboljih strijelaca Evrope u posljednjih pet godina zaključuje još jedan argentinac Sergio Aguero koji je protivničke mreže tresao 84 puta.