Emir Spahić najbolji defanzivac Evrope u 2015. godini

Emir Spahić, doskorašnji kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine najbolji je stoper Evrope u 2015. godini. Ukratko, ovo je opis za ono što je defanzivac Bayer Leverkusena uradio u prva tri mjeseca ove godine.

Spahić zaista briljira u 2015. i igra najbolju sezonu u karijeri, a priznanje je dobio od CIES Football Observatorya (švicarski istraživački institut koji je bavi fudbalskom statistikom i priznat je od FIFA), koji ga je svrstao na prvo mjesto najboljih centralnih defanzivaca, prenosi faktor.ba.

U analizu su uključeni samo fudbaleri koji su igrali najmanje dvije trećine minuta za svoj klub u 2015.

Emir-Spahic-najbolji-defanzivac-Evrope-u-2015.-godini

Lionel Messi na vrhu je najboljih napadača u tekućoj godini, a njegov najveći rival, Cristiano Ronaldo, na istoj listi zauzima 29. poziciju, dok su njegovi saigrači Karim Benzema i Gareth Bale na 35. i 37. mjestu, što najbolje oslikava krizu rezultata u Real Madridu.

CIES Football Observatory napravio je liste za pet pozicija u timu. Spahić predvodi najbolje stopere, dok je Gaël Clichy (Manchester City) najbolji bočni igrač. Nuri Sahin (Borussia Dortmund) ima najbolje ocjene od igrača na poziciji centralnog/defanzivnog veznog, a među 15 najboljih je i jedan naš reprezentativac – Miralem Pjanić (Roma) koji zauzima 14. mjesto.

Eden Hazard (Chelsea) je najbolji ofanzivni veznjak, dok listu napadača predvodi Messi (Barcelona).