Engleske nogometne tradicije

I dok travnjaci diljem svijeta miruju zbog zimske pauze, na britanskom otoku kreće najveće nogometno ludilo. Nogometne navijače engleskih klubova u sljedećih desetak dana očekuje mnogo uzbuđenja, neizvjesnosti, nestrpljenja i iščekivanja da vide kako su njihovi klubovi riješili najnaporniju sedmicu.

Većina premijerligaških klubova će od 26. decembra do četvrtog januara odigrati i po četiri utakmice. Najveća poslastica za sve navijače će zasigurno biti četvrtak – Boxing Day, dan kada svih 20 klubova iz najelitnijeg britanskog nogometnog takmičenja igra svoju utakmicu. Najuzbudljivija nogometna liga svojim će navijačima ponovno priuštiti nezaboravne trenutke.

Boxing Day

Dan poslije Božića je rezervisan za nogomet i oni navijači koji nisu na nekom od stadiona cijeli dan provedu pred tv ekranima gledajući nogometne utakmice.

Svoju tradiciju vuče od 1860. godine i utakmice između Sheffielda i Hallama. Zasigurno je najpoznatiji Boxing Day iz 1963. godine kada je u deset utakmica palo čak 66 pogodaka. Kada znamo jedan takav podatak jasno nam je zašto se mnogi Englezi više raduju danu nakon Božića nego samom Božiću.

Hrana i piće

Upravo nas je Boxing Day doveo do ove tačke. Ima li išta bolje od gledanja nogometnih utakmica, obilja blagdanske hrane i neograničenih količina točenog piva? Mnogi će Englezi reći ne!

No nije to u Engleza tako samo za vrijeme blagdana, britanske pivnice su prava mjesta za gledanje utakmica s društvom, a također su i prava mjesta za dobro se najesti i napiti. Ni jedan pravi navijač ne smije si dopustiti da utakmicu svog kluba gleda gladan ili još gore žedan!

Engleski derbiji

U svim zemljama svijeta postoje derbiji. Derbi između Celtica i Glasgow Rangersa, Lazia i Rome, Madrida i Barcelone, Panathinaikosa i Olympiakosa, Boca Juniorsa i River Platea, …

Ipak, engleski derbi je nešto posebno. Navijači postaju posebno nabrijani na dan derbija, a čak iako se ne bore za titulu, uvijek imaju derbi kojeg će iščekivati kroz čitavu sezonu i u kojemu će željeti pobjedu. Najveći derbiji u Engleskoj su zapravo regionalni i gradski derbiji.

Najpoznatiji su: londonski derbi (Arsenal – Chelsea), derbi zapadnog Londona (Chelsea – QPR, Chelsea – Fulham), derbi sjevernog Londona (Arsenal – Tottenham), manchesterski derbi (United – City), Merseyside derbi (Liverpool – Everton), Tyne-Wear derbi (Sunderland-Newcastle).

Historijski rezultati

Nogometna historija na otoku je dugačka, no niko ne voli izvlačiti stare rezultate ‘iz rukava’ i hvaliti se njima poput navijača s Otoka. Čak i ako njihovim klubovima ne ide najbolje u sezoni, ponosni navijač engleskog kluba dičit će se svojom tradicijom i prisjećati se velikih pobjeda u prošlosti. I učinit će to tako da će to zvučati zvučati važnije od činjenice da su posljednje tri sezone završili na 12. mjestu.

Engleski navijači jako cijene dugačku i bogatu historiju kluba, upravo zbog toga mnogi ne vole Chelsea koji, kada ga upoređujemo s trojkom Arsenal, Manchester United, Liverpool ima dosta siromašniju historiju.

Navijačke pjesme

Svaka navijačka grupa ima jednu himnu po kojoj je prepoznatljiva, navijačka skandiranja kojima bodri svoju ekipu. No rijetko se gdje kao u Engleskoj čitav stadion jednoglasno ori i rijetko gdje svaka pojedina osoba na tribinama cijelim srcem pjeva za svoju ekipu.

You’ll Never Walk Alone – originalna pjesma potječe iz 1945. godine i mjuzikla Carousel. Liverpoolovi navijači su je prvi put na stadionu zapjevali 30. novembra 1963. godine, a ubrzo je pjesma postala klupska himna i znak odanosti svakoga navijača klubu.

Cijeli Anfield prije svake domaće utakmice Liverpoola u jedan glas pjeva ovu kultnu navijačku himnu. Brojni drugi klubovi također pjevaju ovu pjesmu, poput Celtica, Feyenoorda, Twentea, Borussije Dortmund, ali ni jedan nije uspio ostvariti značaj i osjećaj kakav je uspio Liverpool.

Navijački šal

Ne postoji veća engleska nogometna tradicija od isticanja navijačkog šala. Navijači šalom cijelom svijetu pokazuju i s ponosom naglašavaju kojem klubu pripadaju. Zamislite samo navijače Liverpoola dok pjevaju svoju prepoznatljivu himnu – raširenih ruku u kojima drže navijački šal. Nije li to najprepoznatljiviji engleski navijački prizor?

Šest dana, tri ligaška kola

To može samo Premier League, a samo pravi navijači to mogu izdržati!