Na današnji dan je ‘Il Fenomeno’ za samo minutu osvojio srca Madriđana

Ronaldo Luís Nazário de Lima ili skraćeno Ronaldo brazilski je fudbaler rođen u Rio de Janeiru. Po mnogima najbolji napadač svih vremena, popularno zvani ‘Il Fenomeno’ imao je bogatu klupsku i reprezentativnu karijeru.

[ads1]

Dovoljno je nabrojati klubove u kojima je igrao, sve od reda poznate svjetske institucije; Cruzeiro, PSV Eindhoven, Barcelonu, Inter, Real Madrid, Milan i Corinthians. U Evropu ga je doveo nizozemski trener i skaut Piet de Visser. Sa samo 17 godina potpisao je za PSV Eindhoven za cifru od šest miliona dolara.

Poslije togao igrao je sa velikim uspjehom u Barceloni i Interu, da bi nakon sjajno odigranog SP-a 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji potpisao za Real Madrid u transferu vrijednom 46 miliona eura. Zbog provrede, prvi put je za ‘los Blancose’ zaigrao tek u oktobru.

U debiju protiv Alavesa na Santiago Bernabeu Ronaldo je ušao u 63. minuti uz gromoglasan aplauz publike, a već minutu kasnije postiže prvijenac za Real. Na kraju te sezone zabija i u pobjedi nad Athletic Bilbaom koja je Realu osigurala naslov prvaka Španije. Il Fenomeno je sezonu završio sa 23 gola.