Guardiola apeluje: Ukinite Liga kup, žao mi je Rashforda i Kanea

Guardiola

Španski stručnjak Pep Guardiola je na press konferenciji govorio o zaista žestokom ritmu koji je pred nogometašima u Engleskoj.

Ritam “srijeda – subota” u Premiershipu gotovo da ne prestaje, a s obzirom na to da klubovi igraju i FA kup, kao i Liga kup, a oni najbolji i evropska takmičenja, treneri često negoduju zbog strahovitog tempa i ritma.

Guardiola smatra kako su povrede Marcusa Rashforda i Harryja Kanea uzrokovane upravo velikim brojem utakmica, a rješenje vidi u ukidanju Liga kupa, iako je s Građanima ovaj trofej osvajao dva puta. Ove sezone igraju polufinale, a u prvom susretu slavili su na Old Traffordu protiv gradskog rivala rezultatom 3:1.

“Ukinite ovo takmičenje. Manje utakmica, manje takmičenja, manje timova, više kvaliteta, manje kvantiteta. Ljudi mogu živjeti s manje nogometa, ovo je previše. Sezona počne kasno na ljeto i dugo igramo jednu utakmicu sedmično, a onda počnemo igrati 2-3 utakmice sedmično. U februaru imamo dvije utakmice u dvije sedmice, a onda imamo 72 utakmice u jednoj sedmici. To je malo čudno.”

“Igrači se jednostavno slome zbog tolikog broja utakmica. Nisam iznenađen. Žao mi je Kanea i Rashforda. Zvaničnici bi trebali nešto uraditi, svi se treneri žale, ali njih jednostavno nije briga. Konstantno igramo svaka 2-3 dana. Igrači pate.” – kazao je Guardiola.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku