Guardiolin sistem cvjeta u Bayernu

Na listi deset najuspešnijih dodavača Bundeslige nalazi se osam fudbalera Bayerna iz Minhena. Među Bavarce su zalutali samo Mergim Mavraj iz Mainza na šestoj poziciji, i Luiz Gustavo (bivši igrač Bayerna) na devetoj.

Koliko se samo skeptika i kritičara pojavilo kada je Guardiola preuzeo Bayern. Naročito poslije strahovite sezone kakvu su Bavarci imali prije no što je Pep stigao u Munchen. Govorili su da tiki-taka ne može da uspije u Njemačkoj, da Bayern nije tim za takav način igre, a Guardiola je šutio, klimao glavom, i radio ono što najbolje umije – stvarao nepobjediv tim.

Istina, Real Madrid je na brutalan način srušio snove Bayerna o odbrani Lige šampiona prošle sezone, i taj poraz je u dobroj mjeri bacio mrlju na sve što su Bavarci ostvarili u Bundesligi.

Osvojili su titulu sedam kola prije kraja šampionata – rekord. Osvojili 47 bodova u prvom dijelu sezone – rekord. Ostvarili 29 pobjeda u sezoni – rekord. Pobijedili 19 uzastopnih utakmica – rekord. Primili su svega četiri gola u polusezoni – rekord. Možemo zaključiti da je sezona Bayerna ipak bila uspješna, a ova djeluje kao da će biti još bolja.

Ključ uspjeha Guardiolinog tima je kao i u Barceloni – besprijekorna pas igra. U smiraj ljetnjeg prelaznog roka, Pepu je ispunjena velika želja, doveden je Xabi Alonso. Genijalni Xabi Alonso, koji je vrlo brzo postao dirigent Bayerna. Kompletirao je 1554 pasova ove sezone u Bundesligi, ubjedljivo najviše, uz stravičan procenat uspješnosti od 90 odsto. Granicu od hiljadu je prešao samo još Dante sa 1065.

I dok se Beckenbauer, Rummenigge i Sammer snebivaju zbog „dosadnog” Bayerna, Guardiolino remek djelo obara rekorde, poigrava se sa rivalima u Bundesligi, i najveća je prijetnja Realu u Evropi. Sve zahvaljujući tiki-taki. Pa ako vam je milo da pljunete Katalonca i njegovu filozofiju nazovete provaljenom, pazite se, možda kao 2011. sa Barcom, osvoji sve. 

mozzartsport.com | amsport.info