Historijska noć za Zmajeve: Neka se večeras ponovi Kaunas!

Napokon je svanuo dan kada ćemo saznati hoćemo li narednog ljeta uživati u praćenju svoje reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Iza nas su i više nego turbulentne kvalifikacije u kojim smo prvu pobjedu upisali tek u petom kolu, kada smo savladali slabašnu Andoru. Do kraja takmičenja u grupi B, upisali smo četiri pobjede i samo jedan poraz, te tako završili na trećoj poziciji koja nas je i dovela u baraž.

Već smo odigrali jednu utakmicu doigravanja u Zenici i, eto, pred nama je još samo jedna, važnija od one prethodne i od svih u ovom ciklusu. Naša reprezentacija večeras igra u Dublinu, gdje tražimo bilo kakvu pobjedu ili remi uz golijadu da bismo ostvarili svoj cilj.

Bili smo na Svjetskom, ali nikada nismo bili na Evropskom prvenstvu, gdje su nas svi vidjeli nakon što je UEFA promijenjenila format završnice ovog takmičenja. Ruku na srce, jasno je da se od naše reprezentacije očekivao direktan plasman, ali smo bili primorani odabrati teži put.

Dva puta smo igrali u baražu, a oba puta nas je tamo zaustavljao Portugal, pa je dvomeč sa Irskom najavljivan kao ‘treća sreća’. U taboru naše reprezentacije ne kriju da nisu baš oduševljeni što je prvi meč u Zenici okončan rezultatom 1:1, koji više ide na ruku Ircima. Oni će večeras imati podršku pedesetak hiljada svojih navijača na Aviva stadionu, a za ovaj meč će konkurisati i super-važni igrači za O’Neilla – John O’Shea i Shane Long.

Mehmed Baždarević i Asmir Begović su na jučerašnjoj konferenciji najavili veliku i beskompromisnu borbu, rekli su i to da smo spremni za svaki scenarij i da se ni po koju cijenu ne mislimo predavati. I ostatak naše ekspedicije razmišlja na isti način, a mnogi su složni da je BiH na papiru za nijansu kvalitetniji tim od večerašnjeg rivala.

Slijedi nam finale. Pred nama je posljednjih 90 ili 120 minuta ovih kvalifikacija da dokažemo da smo bolja i kvalitetnija reprezentacija od Republike Irske. Neka se ponovi Kaunas!

https://www.youtube.com/watch?v=RAofcK42cYQ

Piše: V. Vukmirović | sportam.info