Historijska odluka: Premijer liga BiH sa 12 klubova od sezone 2016/17

Redovna sjednica Generalne skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH održana je danas u hotelu “Holiday” u Sarajevu, na kojoj je glavna tačka dnevnog reda bila prijedlog odluke o promjeni broja klubova u Premijer ligi BiH sa 16 na 12.

Naime, delegati Skupštine N/FSBiH izjašnjavali su se o budućem ustrojstvu najelitnijeg ranga bh. fudbala. Prema glasovima prisutnih 58 delegata odlučeno je da će Premijer liga u sezoni 2016/2017 brojati 12 klubova, prenosi portal sportsport.ba.

Direktor sektora za takmičenja Elmir Pilav prisutne je upoznao sa osnovnom materijom vezanom za skraćenje Premijer lige 2016/2017 na 12, što značilo da bi u narednoj sezoni Premijer lige 2015/2016 ispalo šest posljednjeplasiranih ekipa.

Svakako da bi skraćenje lige izazvalo podizanje kvaliteta, većeg interesa navijača, ali i sami sponzora, kao i činjenice da bi domaćih fudbal proizvodio više fudbalera za reprezentativne selekcije naše zemlje.

“Ekstreman je način da se izbaci šest klubova. Jesmo za skraćenje lige, ali prvobitno na 14, a potom na 12 klubova”, rekao je Midhat Sarajčić.

“Postoje Statutom određene ingerencije i to je naša obaveza da sve kontrolišemo. Mi ćemo ipak u granicama standarda iznijeti ovu našu priču, a oni koji misle da sve može 100% pravično imat će šansu već one naredne sezone da se vrate u ligu”, istakao je Mile Kovačević, predsjednik FS RS i član Izvršnog odbora N/FSBiH.

“Svaka reforma je bolna. Trebaju se stvoriti uvjeti mladima da bi ostali ovdje i da bi se natjecali, a to možemo samo ulaganjem u mlade. Vidjeli ste sami da nam su nam UEFA-a i FIFA-a pomogle da revitaliziramo sve ono što je poplava uništila za jedan dan. Idemo u projekat koji će donijeti budućnost bh. nogometu. Za bh. vrstu sada igraju djeca čiji su roditelji otišli odavde. Da li ćemo u narednom periodu imati te ljude koji će donijeti 31 milion maraka? Pogledajte da su uprkos tome klubovi u velikim problemima.”

“Na zastupnicima je da odluče šta će biti, u vašim rukama je oružje koje može mnogo toga promijeniti. Jer recimo svega sedam klubova u BiH ima rasvjetu na stadionima. Imamo pruženu ruku iz FIFA-e i UEFA-e i imamo godinu dana, ali ne odemo li na EURO vidjeli ste koliko će to uticati na budžet N/FSBiH za narednu godinu”, istakao je Josip Bevanda, član IO N/FSBiH, u svom obraćanju delegatima Skupštine.

Nakon obraćanja pojedinih delagata Skupštine N/FSBiH pristupilo se glasanju, a 56 od 58 prisutnih delegata glasalo je ZA, dok su dva ostala suzdržana.