Imamo bezbrižnu grupu, najopasniji su aerodromski terminali

Došla su neka čudna vremena. Ljigava poput predsjednika UEFA-e. Došla su vremena takva da se teže ne plasirati na Evropsko prvenstvo nego to učiniti. Mnoge to raduje, ali mene baš i ne. Ja sam, valjda, nepopravljivo romantičan pa ću žaliti za vremenima mitskih poraza i neuspjeha. To bi trebalo biti sastavni dio igre.

Ali Platini je to odlučio uništiti. Zašto? To je samo njemu poznato. Dok ja ovo pišem nogometni izbornik Andore sjedi sa luksemburškim kolegom, na skype liniji su sa izbornikom Gibraltara, razgovaraju i rade kalkulacije kako se domoći trećeg mjesta u skupini. Ako sad ne uspiju doći na Euro računaju da će kroz desetak godina ipak doći do tog povijesnog uspjeha. Samo da Platini skuži da jebeš kvalifikacije i da jebeš romantiku poraza i da neka svi idu na tri krasna šestomjesečna Europska prvenstva.

PAPE

Stvarno molim odgovorne da se pobrinu da naša momčad na vrijeme stigne u Brazil. Da se ne bi dogodilo da 15. lipnja ove godine igrači Argentine skuže da su sami na zagrijavanju zbog toga što Džeko i ekipa još uvijek čekaju prtljagu u terminalu zračne luke Charles De Gaul. Otkud ih u Parizu, pitate se? Pa traže vlastitog trenera.

Inače, ne dopada mi se naknadna pamet većine nogometnih analitičara koji bi sad mijenjali selektora kojeg su dizali u nebesa tijekom cijelih kvalifikacija. Doduše, tek sada dolaze do izražaja sva Papetova nonšalancija i zbunjenost. Kužite kako nam je momčad zapravo sjajna? Kvalificirali su se na Mundijal unatoč tome što izbornik ne zna tko mu nosi glavu, a tko prtljagu. A sad ih sve zajedno ostavite da se u miru pripremaju za svjetsko prvenstvo. Nadam se samo da Pape nije objedinio ulogu izbornika i vođe puta.

BEZBRIŽNA GRUPA

Jedan moj prijatelj ima papagaja. Znate da su te ptice čudnovate ponajprije jer znaju oponašati ljudski govor. Papagaj mog prijatelja je istinski čudnovat. Rečenica koju neprestano ponavlja je: Belgija je najpotentnija svjetska momčad!

Gareth Bale mora pokazati da je stvarno veliki igrač i to na mjestu na kojem mora biti vođa. A to je reprezentativna momčad Walesa. Nisu oni nimalo naivni. Baleu leđa čuvaju Joe Allen i Aaron Ramsey.

To su dvije momčadi s kojima se objektivno moramo potući za mjesta koja izravno vode na Euro. Belgijanci su trenutno nešto bolji od nas, ali ipak smo u psihološkoj prednosti uglavnom zbog one pobjede u Briselu kad je nogometni svijet upoznao Edina Džeku.

Andora, kako rekosmo, čeka nove revolucionarne zamisli Michela Platinija. Pape je, u svom stilu, briljantno zaključio da tu možemo unaprijed upisati 6 bodova. Aj tink Pape iz real. Neka nam je na pomoći bog nogometa i aerodromskih terminala!

Izrael i Cipar su ekipe s kojima može biti čupavo. Nema tu neke posebne klase, ali ima borbenosti i čvrstoće. Takav nam temperament, po meni, neće baš leći, ali mislim da ćemo ipak te četiri utakmice rješiti u svoju korist.

BRIGE

Ono što me najviše brine jeste to što Emiru Spahiću polako ističe vrijeme. Koliko me god zna iznervirati mislim da će nam trebati dugo vremena da mu nađemo adekvatnu zamjenu i zbog igračkih i zbog liderskih kvaliteta. Ipak, na njega valjda možemo računati u narednom kvalifikacijskom ciklusu. Sve druge karike će biti tu još dugo vremena.

Momčad ćemo valjda nadograditi još nekim mladim igračima makar me jako brine ono što se događa oko mlade reprezentacije. Duhove je uzburkalo pozivanje Svena Tina Sušića u nacionalnu momčad. Momak tu stvarno nema što tražiti i Papetu to nikako nije trebalo. Potpuno je pogriješio vrijeme i faktički objavio rat cjelokupnoj nogometnoj javnosti. Momčad treba trkača, destruktivca, a ne svilenog Svena Tina. Makar bih ja volio, za dobro momčadi, da nam mladi Sušić svima začepi gubicu.