Kakav oproštaj Pepa Guardiole od svog učitelja Johana Cruijffa!

Španski trener Pep Guardiola je u dirljivom intervjuu otkrio da o fudbalu ništa nije znao dok nije upoznao Johana Cruijffa. Za one koji ne znaju, Pep je dobio šansu u prvom timu Barcelone kada je na klupi početkom devedesetih bio Johan Cruijff.

[ads1]

Jednom prilikom, na treningu Barcelone B, Cruijff je savjetovao trenera drugog tima da ”tog malog što beskorisno stoji kraj desne aut linije prebaci na zadnjeg veznog da povezuje odbranu i napad”. 

Sljedeće sezone, Pep je prekomandovan sa iste pozicije u prvi tim Barselone. Zbog fizičke konsititucije Pepa Guardiole, Cruijff je u startu kritikovan, na šta je on samo kratko odgovorio:

”Znam da nije visok za tu poziciju, ali ima inteligneciju kao nijedan igrač na svijetu, a u međuvremenu će valjda i porasti”, govorio je Cruijff početkom devedesetih.

18 godina kasnije, Cruijff je bio najzaslužniji što je tadašnji predsjednik Joan Laporta na klupu postavio upravo Guardiolu, a ne Josea Mourinha. Od 2008. do 2012. godine, Barcelona je osvojila 14 trofeja, pa nije ni čudo što je Pep rekao danas o smrti Johana Cruijffa.

”Nisam znao apsolutno ništa o fudbalu dok nisam upoznao Cruijffa. Naravno da će nam svima nedostajati njegovo biće i to što ga nećemo više vidjeti, ali njegov uticaj na fudbal živjeće zauvijek. Mi koji smo ga poznavali lično, imali smo tu sreću da uživamo u svemu što nas je učio. Svi smo ga kopirali na neki način, neki kao treneri, a neki kao tehnički sekretari, čak i kao komentatori, koji su ga često citirali”, rekao je Guardiola.

On je potom otkrio zanimljivu priču kada ga je jedan od sinova pitao ko je Cruijff.

”Jednom smo bili na večeri i ja sam pričao o Johanu. Jedan od mojih sinova nije znao ko je on, pa me je upitao da mu objasnim ko je Johan Cruijff. Objasnio sam mu da je on bio jedan od onih učitelja koje djeca najviše vole jer ih je naučio da vole školu. Moj sin je netremice rekao ”On je kao Merlin?”. Da, upravo to. On je bio Merlin. Posebna osoba koja je pomagala svima nama”, ispričao je Pep Guardiola.

On tvrdi da Barcelona nikada ne bi postala ono što je danas da nije bilo Cruijffa.

Barcelona je iznad svih nas, ali je tek Johan Cruijff svojim dolaskom donio pravu revoluciju i načinio ovaj klub tako velikim. Kada sam odlazio u Njemačku, mnogi su bili skeptični, ali je Johan vjerovao u mene. Nije slučajnost ni to što su Andoni Zubizarreta i Txiki Begiristain postali dobri sportski direktori.”

“Svima nama, Cruijff je pomogao da shvatimo šta je fudbal. I moram da priznam da se često zapitam u nekoj situaciji šta bi Johan uradio. Upravo sam se to zapitao na posljednjem meču sa Juventusom, kada se čitav svijet srušio na moja leđa. Johan Cruijff je besmrtan”, zaključio je Pep Guardiola.

Izvor: sportske.net | sportam.info