Ko su igrači Andore: Od policajca i automehaničara do vrtlara i zaštitara

Nogometna reprezentacija BiH u subotu (20:45 sati) na Estadi Nacional d’Andorra stadionu igra kvalifikacionu utakmicu za EURO 2016 u Francuskoj protiv Andore, ekipe za koju nastupa nekoliko profesionalaca, ali i igrača s vrlo zanimljivim zanimanjima. Napad domaćina predvodit će policajac i automehaničar.

Josep Antonio Gomes je donedavno bio prvi golman reprezentacije Andore, ali njegova forma nije na prijašnjem nivou i trenutno je rezerva. Igrao je u petoj ligi Francuske, nastupajući za klub l’Etoile Sportive Pennoise. Poslije trogodišnjeg boravka u gradu La Penne-sur-Huveaune, Gomes se ponovo vraća u zavičaj i potpisuje za UE Santa Coloma. Trenutno je posvećen samo nogometu.

Feral Pol prvi je golman Andore. Ovaj iskusni andorski reprezentativac trenutno je trener FC Andorra, kluba za koji također igra (brani) amaterski.

Oscar Sonejee veteran u ekipi Andore i igrač koji ima najviše odigranih mečeva. Postigao je četiri gola u rekordnih 98 nastupa za nacionalni tim male pirinejske države. Igra na poziciji štopera, ali može pokriti i zadaće defanzivnog veznog. Fudbalom se bavi amaterski, nastupa za FC Lusitans . Trenutno, osim najvažnije sporedne stvari na svijetu, zadužen je za pružanje usluga u jednom osiguravajućem društvu.

Oscar

Ilde Lima kapiten je reprezentacije Andore i vođa tima. Najbolji je strijelac u historiji države (9 postignutih golova) koji je u jučerašnjem razgovoru za Megafonrekao kako nije nikakva zvijezda, već običan čovjek. Boravio je u nekoliko evropskih zemalja, a najduže se zadržao u Italiji gdje je nastupao za U.S. Triestinu. Aktivan je u nogometnom svijetu i to je jedini posao kojim se trenutno bavi.

Cristian Martinez, bočni igrač, koji radi kao skaut i prati omladinske nogometne škole. Nastupa za FC Santa Coloma. Za reprezentaciju Andore postigao je jedan gol, ali jako vrijedan. Bilo je to u Dublinu, kada su andorski nogometaši imali okršaj s Irskom.

Emili García jedan je od mlađih reprezentativaca u timu Andore koji također igra na stoperskoj poziciji. Garcia je profesionalac i nastupa za l’Etoile Sportive Pennoise, klub iz francuske pete lige, isti onaj čije je mreže nekada čuvao njegov saigrač iz reprezentacije, Josep Gomes, pa možemo pretpostaviti da je u Francusku došao po preporuci Gomesa.

Jordi Rubio bočni je igrač koji trenutno radi u zaštitarskoj firmi CASS.

Rubio 1

Marc Garcia također bočni igrač koji igra za Rubi, klub iz treće španske lige. Profesionalno se bavi nogometom.

David Maneiro igra na poziciji centralnog, ali se snalazi i u ulozi beka. Nastupa za UE Santa Coloma iz Andore.

Moses Saint Nicholas, mladi andorski reprezentativac, koji također igra na poziciji beka. Bavi se samo nogometom i član je FC Ordino.

Josep Ayala amater je u reprezentaciji Andore. Ayala igra na poziciji defanzivnog veznog. Radi kao vrtlar u gradu Andorra. Fudbalom se bavi amaterski i nastupa za UE Santa Coloma.

ayala vrtlar

Marcio Vieira igra za fudbalski klub Monzón iz treće lige Aragona – regija u blizini Španije.

Sergio Moreno je krilni igrač koji nastupa za klubove iz Primere Division. Boravio je u San Marinu, Malti…

Marc Vales, centralni vezni igrač koji ispunjava i defanzivne zadatke jedan je od najboljih igrača Andore jer je imao priliku da trenira s Mourinhom dok je nastupa za treći tim Reala. Trenutno nastupa za Zaragozu B, klub iz druge španske lige.

Ivan Lorenzo je polušpic andorske reprezentacije. Brz igrač koji igra i po krilima.

Víctor Rodríguez, Urugvajac sa pasošom Andore radi u hotelu na recepciji. „Meitre“ kako ga vole zvati u Andori, igra za FC Andorra.

Christopher Pousa nije zaposlen. Fudbalom se bavi amaterski. Trenutno nosi dres fudbalskog kluba Ordino.

Leo Alves je najmlađi igrač Andore koji ima 21 godinu. Također nastupa za FC Andorru, a najzanimljivije je to što je mladi Leo uposlenik u jednoj medijskoj kući.

Juli Sánchez je policajac koji predvodi napad Andore. Iako je debitirao s 19 godina, te igra na poziciji napadača, u 64 utakmice postigao je samo dva gola.

policajac

Sebas Gómez još je jedan Urugvajac s papirima Andore koji obavlja hotelske poslove i fudbalom se bavi amaterski.

Ludo Clemente igra za FC Andorra i trenira dječake koji se odluče baviti nogometom.

Gabi Riera je automehaničar koji će pokušati uraditi sve da postigne pogodak i na muke stavi Asmira Begovića. Naizgled, misija je neostvariva, ali u fudbalu je sve moguće.

automehanicar

Piše: Anel Husaković / megafon.ba | amsport.info