Lugušić: Delač je kvalitetan i interesantan golman, čekamo njegov signal

Enver Lugušić, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih golmana u historiji, trenutno obnaša funkciju trenera golmana “A” reprezentacije Bosne i Hercegovine, te je član Stručnog štaba pomenute reprezentativne selekcije.

U svojoj igračkoj karijeri, četiri godine branio je za Fudbalski klub Sarajevo, a svojim sjajnim intervencijama stekao je velike simpatije koševske publike.

U razgovoru sa Lugušićem za zvaničnu stranicu FK Sarajevo, dotakli smo se mnogih tema. Na početku razgovora nas je zanimalo iz kojeg je razloga prihvatio poziv Nogometnog/Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine, pa je to bilo naše prvo pitanje.

“Prekinuo sam kontinuitet rada u inostranstvu, jer sam posljednjih trinaest godina radio širom svijeta, te sam se priključio Stručnom štabu “A” reprezentacije kao trener golmana. Imao sam i druge jako dobre ponude, ali poziv državnog saveza jednostavno nisam mogao odbiti. Iskreno, moja motivacija jesu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i rad sa našim golmanima, i zbog toga sam se vratio u Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Lugušić.

“A” reprezentacija Bosne i Hercegovine je u proteklom periodu odigrala dvije utakmice, i to protiv Andore i Austrije. Lugušić je zadovoljan viđenim, ali smatra da to nije maksimum kojeg može ostvariti naš državni tim.

“Atmosfera u reprezentaciji je bila fantastična i to me veseli. Povratak među “Zmajeve” me zaista raduje, i to je nešto nevjerovatno. Same utakmice su bile dobre, zadovoljan sam djelimično, mada to može puno bolje. Igrali smo u pojedinim trenucima nervozno, ali sam siguran da to nije maksimum. Posložit ćemo sve i čekamo utakmicu protiv Izraela”, rekao je Lugušić.

Povratak nazad u Bosnu i Hercegovinu nakon višegodišnjeg boravka i rada u inostranstvu Lugušiću daje mogućnost da svakodnevno prati sva dešavanja iz Fudbalskog kluba Sarajevo.

“Ja uvijek navijam za svoj Klub i nikada ne zaboravljam svoje Sarajevo. Gledao sam nekoliko utakmica u ovoj sezoni, pratim golmane i igrače Sarajeva  i ima tu 2, 3 igrača koji su interesantni. Često se viđam sa ljudima iz Kluba, družimo se i dalje ću svakako pratiti golmane i igrače Sarajeva”, dodao je popularni “Luga”.

Bordo klub je u svojoj historiji uvijek imao dobre golmane, a danas Sarajevo u igračkom kadru ima četiri golmana, od kojih je  Matej Delač trenutno prvi izbor stručnog štaba.

“Delač je zaista u ovih nekoliko utakmica što sam ga pratio odlično branio i ne znam kako će se izjasniti, da li želi braniti za Bosnu i Hercegovinu. Čekamo njegov signal. Kvalitetan je i interesantan. Naše je da ga pratimo i, ako zasluži, da ga pozovemo u reprezentaciju. Osim njega, tu su još Oštraković i Bandović, a svakako moram spomenuti i mladog Plakala za kojeg smatram da može biti odličan golman”, kazao je Lugušić, te dodao:

“Boravio sam sa momcima nekoliko dana, zavolio sam te igrače, dobra su klapa, pratim ih.”

Za vrijeme aktivnog bavljenja fudbalom, Lugušić je u svojoj epizodi u Fudbalskom klubu Sarajevo odigrao nekoliko značajnih utakmica. Pitali smo ga, koju bi izdvojio.

“Posebna draž su derbiji. To je nešto nevjerovatno. Jednostavno, za tu utakmicu se živi i baš sam na tim utakmicama branio najbolje. Stekao sam epitet najboljeg golmana u sarajevskom derbiju i dan danas volim pogledati utakmice između Bordo i plavog kluba iz Sarajeva i radujem se nadolazećoj utakmici Sarajeva i Željezničara na Koševu u maju”, rekao je Lugušić.

Za kraj razgovora sa Enverom Lugušićem, dotakli smo se i perioda prije agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Fudbal se igrao odlično krajem 80-tih godina u Jugoslovenskoj ligi. Imao sam taj peh da dođem u Sarajevo nakon odlaska velikog dijela šampionske generacije 1984./85. Došli su tada mlađi igrači, koji su morali iznijeti taj teret na svojim leđima. Sjećam se da je tadašnji funkcioner u Klubu, Svetozar Vujović, rekao da je imao sreću što sam ja bio na golu, kako bi Sarajevo sačuvalo prvoligaški status. Za mene to predstavlja veliku čast i dan danas, a tada mi je bila velika motivacija za sve ono što je došlo poslije”, zaključio je Lugušić.