Manchester City je novi prvak Premier lige!

Pepova ekipa je ovjerila titulu mnogo ranije, ali je nakon jučerašnjeg poraza Uniteda od WBA, i zvanično osvojila titulu za prvu ekipu na tabeli za sezonu 2017/2018.

 

Od početka prvenstva ekipa iz plavog dijela Manchestera nametnula se kao prvi ozbiljniji kandidat za titulu. Redom su padali svi klubovi, izgledali su fenomenalno. Iz kola u kolo, povećavali su prednost u odnosu na prve pratioce, i tako su u završnicu sezone ušli sa dvocifrenom razlikom koja im je omogućila titulu najboljih.

Pep je u ovoj sezoni po mišljenju mnogih uspio da u potpunosti nametne svoju filozofiju u klubu prepunom talenata. Potrošio je mnogo, ali je i posložio kockice koje su nedostajale ovom timu. Rezultat tome je i titula i visok plasman u Ligi prvaka. 

U zadnjem dijelu sezone su ipak posustali. Već protiv Liverpoola u prvoj utakmici su pokazali slabost, nakon čega ih je Klopp porazio sa 3:0, zatim su prokockali pobjedu protiv gradskog rivala. Ispadanje u četvrtfinalu je bio još jedan od pokazatelja da su im kola krenula nizbrdo.

Ali i pored svih problema, City je zasluženo osvojio titulu i ovu sezonu mogu smatrati uspješnom. Uz par novih pojačanja, nema sumnje da će Guardiola stvoriti mašineriju koja će ozbiljnije konkurisati i u Europi.