Marković: Pobijediti Litvaniju i protiv Bjelorusije odlučivati o svojoj sudbini

Rukometna reprezentacija BiH okupila se u Bihaću povodom nadolazećih kvalifikacionih utakmica protiv selekcije Litvanije.

U četvrtak je na rasporedu prva utakmica protiv Litvanije koja će biti odigrana u Cazinu. Drugi meč protiv istog protivnika biće odigran 3. maja u Kaunasu.

Naši rukometni Zmajevi nakon svog prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu vjeruju da mogu izboriti plasman i na Europsko prvenstvo naredne godine. U taboru naše reprezentacije vjeruju kako mogu grupnu fazu završiti na drugom mjestu iza Danske, te tako ostvariti plasman na EP.

“Iskreno, svi mi djeluju sretni i zadovoljni što smo se nakon tri mjeseca ponovo okupili. Što se mene tiče, zaželio sam se utakmica i posla, a i igrači su stigli u dobrom raspoloženju. Većina ih je u boljoj formi nego što je to bilo na Svjetskom prvenstvu. Igraju dobro za svoje klubove i odlučni su da napravimo dva važna koraka ka plasmanu u Poljsku.”

“Nadam se da ćemo sa dvije pobjede dokazati da nismo slučajno igrali Svjetsko prvenstvo, ali i kako bismo zadržali sve u svojim rukama. Naime, onda bismo odlučivali sami o svojoj sudbini u utakmici sa Bjelorusijom, 11. juna u Zenici, a ne da moramo osluškivati ostale rezultate”, kazao je selektor BiH reprezentacije Dragan Marković za “Nezavisne novine”.

Selektor je istakao kako je situacija znatno bolja po pitanju igračkog kadra u odnosu na Svjetsko prvenstvo. Od povrede se oporavio Marko Panić koji je propustio nastup na SP-u u Kataru. Dva nova imena među Zmajevima su naši juniorski reprezentativci Adnan Sivić i Vladan Lončar.

“Situacija je znatno bolja nego u januaru. Vratio nam se Panić, koji je jako važan igrač za nas. Nikola Prce i Ivan Karačić došli su u optimalnu formu. Čak se i Kosta Savić oporavio od povrede sa Svjetskog prvenstva, tako da mogu reći da odavno nisam imao bolju situaciju kada je igrački kadar u pitanju.”

“Istina, opravdano kasne Terzić, Vranješ i Lončar, ali nas to ne bi trebalo da poremeti, jer ovoga puta imamo širinu. Nadam se da ćemo uz dobar rad u narednih nekoliko dana uspjeti u duelu s Litvancima potvrditi naš kvalitet i klasu”, zaključio je bh. selektor.