Memphis Depay – pola Ronaldo, pola Balotelli

Momak teškog djetinjstva i burne mladosti stigao je ovog ljeta na Old Trafford. Igrač koga zbog igračkog kvaliteta porede sa C. Ronaldom, a zbog teške životne priče i načina života sa Mariom Balotellijem. Ipak, Memphis Depay je po svemu potpuno jedinstven.

Njegov otac rodom iz Gane ostavio ga je sa majkom Holanđankom kada je imao samo četiri godine. Taj trenutak u njemu je izazvao veliki emocionalni bol i ostavio malo teže psihičke posljedice. Na sve to, prema riječima ljudi iz njegovog okruženja, utjecao je majčin naredni partner koji je bio odgovoran za lošu atmosferu u kući. Memphis, koji ime nosi po svom biološkom ocu, tokom detinjstva je pravio brojne nestašluke, koji su kako je odrastao postajali sve učestaliji, ali i ozbiljnije prirode.

Rođen je u malom gradiću Morderhtu u Južnoj Holandiji, gdje nije bilo previše prostora za dalji razvoj. Koliko je imao tešku narav najbolje su vidjeli u roterdamskoj Sparti, poznatoj fabrici za usmjeravanje pravih talenata, gdje nisu uspjeli da pronađu način za njegov uzavreli temperament. U Roterdamu se uhvatio ulice, sa svojom ekipom iz “geta” osnovao je rep grupu Roterdam Airlines i izgledalo je da će se potpuno odreći onoga u čemu je bio najbolji.

Memphis-Depay-pola-Ronaldo-pola-Balotelli

“Memphis nije bio lak dječak. Bilo je izuzetno teško ispraviti njegove nedostatke, kao da je postojao zid oko njega. U Sparti je bio blizu svog starog okruženja. Mislim da je PSV bio njegov spasilac”, rekao je Kevin Valkenburg, razvojni menadžer Sparte.

Tako je i bilo, Memphis je sa punih 12 godina, zajedno sa porodicom otišao u Eindhoven, a život ga je srećom spojio sa trenerom Jostom Lendersom. U početku je takođe bilo velikih problema, ali je Lenders imao ogromnog strpljenja, pozivavši ga konstantno da razmotri posljednice svojih djela. Natjerao ga je da razmišlja isključivo o fudbalu, a da sve ostalo bude sekundarno u njegovom životu – poslije toga je mogao da postane najbolji.

Ipak, dedina smrt, za kojeg je bio izuzetno vezan, najviše je utjecala da u potpunosti promijeni gledanje na svijet oko sebe. “Taj čovjek mi je dao mnogo snage i vodio veliku brigu o meni. Kada se to desilo pomislio sam u sebi: Moram da idem dalje, a znam i gdje – pravo na vrh!”, rekao je svojevremeno Memphis.

Koristeći bol kao motivaciju, Depay se u potpunosti posvetio fudbalu. Redom je pozivan za selekcije od 16 i 17. godina, a svoj debi u PSV-u dočekao je 2011. godine u Kupu Holandije, kada je imao svega 17 godina. Već naredne godine debitovao je i u Erediviziji, odigravši posljednji minut meča sa Feynordom.

Njegovi treneri u Eindhovenu Dick Advocaat i Phillip Cocu imali su različite utiske o njemu, ali su znali da posjeduje ogroman potencijal. “Uvijek posljednji izađe na trening, ali se na terenu ne plaši da napadne nijednog protivnika. On posjeduje sve karakteristike da postane vrhunski igrač”, rekao je Dick Advocaat.

Kod Phillipa Cocua sa kojim je u nedavno završenoj sezoni odveo PSV na šampionski tron je stekao najveću afirmaciju. “Što se tiče fizičkog smisla njemu neće biti potrebna adaptacija na veću konkurenciju. Čak i ako ne postigne pogodak, on će vazda biti opasan za rivale, vazda će raditi za tim.”

Sezonu 2013/2014 je krunisao je odlaskom na Mundijal, gdje je postigao i debitantski gol na velikim takmičenjima protiv Australije, a onda je uslijedila prava eksplozija – 40 utakmica i 28 golova u nedavno završenoj sezoni. Dovoljno za poziv Louisa van Gaala, čiji je odavno postao ljubimac.

I još za kraj, da se prisjetimo šta je Depay rekao na predstavljanju u Unitedu: “San mi se ostvario, igraću za najveći tim na svijetu i radiću sa čovjekom koji je po meni najbolji menadžer na svijetu.”

Početkom sedmice je postigao i svoja prva dva gola za United u playoffu Lige prvaka protiv Club Bruggea čime je jasno pokazao da će biti veliko pojačanje za Crvene đavole u ovoj sezoni i da će dostojno nositi legendarnu sedmicu na leđima!