Messijeva godišnjica: Dan koji je promijenio fudbal!

Lionel Messi slavi, prije tačno jedanaest godina na “Monžuiku” je debitovao za Barcelonu. Sa olimpijskog stadiona stigao na Olimp!

Argentinac je tog 16. oktobra 2004. godine dobio svoju prvu šansu, kao 17- godišnjak. Frank Rijkaard ga je uveo u igri u drugom poluvremenu protiv Espanyola umjesto Deca, koji je zanimljivo i riješio katalonski derbi.

Leo je na terenu proveo desetak minuta, nosio je tada broj 30, nije bilo dovoljno vremena da pokaže šta umije, sam debi je prošao nezapažen. Doduše, to nije bilo prvi put da oblači dres seniorskog tima, ali jeste u takmičarskom meču. Par mjeseci prije toga je igrao za Barcu u prijateljskoj utakmici protiv Porta.

Danas novinari koji su bili na toj utakmici uz šalu kažu da su navijači Espanyola bolje poznavali Messija nego Barcini, jer je Leo u juniorima terorisao gradskog rivala u svakom meču.

Messi čuva uspomenu na tih deset minuta. “Bio je to početak, ali za mene i ostvarenje sna, da igram za Barcu u jednoj takmičarskoj utakmici”, kaže Argentinac.

Rijkaard, koji mu je pružio šansu, se povukao iz trenerskog posla poslije razočaravajućih avantura nakon Barce, a ne igra više ni Deco koji je karijeru završio optužbama za doping, u Fluminenseu. Ko je mogao da pretpostavi da će današnji dan prije jedanaest godina biti označen kao historijski?

Podsjetimo, Leo Messi je već osvojio četiri “Zlatne lopte”, četiri Lige šampiona, sedam španskih titula između ostalog, mnogi kažu da mu nedostaje još samo Mundijal da bi bio proglašen za najboljeg svih vremena.

Inače, Messi nije ni najmlađi debitant u Barci, Paulino Alcantara je debitovao sa nepunih 16 godina, a i Nano, koji je kasnije igrao za Atletico, Getafe i Osasunu je bio mjesec dana mlađi od Lea kada je zaigrao za prvi tim.

Messi ima dres sa debija, tu “trideseticu”, sačuvao je za mamu koja i danas brine o toj svetinji. Baš početak historije…