Mirza Teletović kroz brojke: Najbolja sezona karijere!

Kada je u sezoni 2012/2013 iz španske Laboral Kutxe odlučio preći u redove Brooklyn Netsa, kapiten naše reprezentacije Mirza Teletović se upustio u avanturu zvana NBA liga.

Bilo je dosta skepticizma da će Mirza uspjeti i u najjačoj ligi na svijetu, ali je naš kapiten dokazao svima u ovoj sezoni da itekako za njega ima mjesta.

U prvoj sezoni je bilo dosta problema. Privikavanje na NBA ligu, drugačiji način života, veći nivo košarke i to je sve doprinijelo da Mirza ne dobije pravu priliku. U prosjeku je bilježio 9.4 minuta i postizao 3.5 poena i imao 1.8 skokova.

Već u narednoj, sezoni 2013/2014 Mirza je dobio priliku kod Jasona Kidda i bilježio 8.6 poena i 3.7 skokova za 19.4 minute koliko je proveo na terenu. Netsi su nastupali u doigravanju za prvaka, Mirza je ubilježio nekoliko zaista sjajnih partija tokom sezone, a ostat će upamćena ona kada je Dallasu i velikom Dirku Nowitzkom ubacio čak 34 poena.

Protiv San Antonio Spursa, aktuelnog prvaka NBA lige je u ovoj sezoni odigrao najbolji meč. Imao je 22 poena, dodao 8 skokova i 1 asistenciju. Ukupno je na odličnim prosjecima od 11.7 poena i 5.1 skokova po svakom meču. Mirzi želimo da nastavi sa što je moguće boljim partijama u nastavku sezone.