Mirza Teletović vs. Jusuf Nurkić: Ko je imao bolju rookie sezonu?

Mirza Teletović i Jusuf Nurkić trenutno su najbolji bosanskohercegovački košarkaši i jedini predstavnici naše zemlje u NBA ligi.

Teletović je upravo završio treću sezonu nastupajući za Brooklyn Netse dok je svoju premijernu godinu u najjačoj ligi svijeta, nešto ranije kompletirao mlađi Nurkić. Bila su to dobra iskustva za naše gorostase, posebno za Nurkića koji je upravo bio jedan od najboljih rookieja u cijelom takmičenju.

Zanimljivo je porediti brojeve koje su iza sebe ostavili ova dva košarkaša u svojim premijernim NBA sezonama. Premda se to ”na prvu” vjerovatno ne čini baš onakvim kako jeste, Nurkićeva je sezona bila mnogo uspješnija od Teletovićeve. Dakako, govorimo o prvim godinama po dolasku na drugi kontinent.

Mirza Teletović je u prvoj sezoni na parketu u regularnom dijelu takmičenja odigrao ukupno 53 utakmice. Na parketu je prosječno provodio 9.4 minute uz učinak od 3.5 poena, 1.8 skokova i 0.4 asistencije.

Dvije godine poslije, u NBA je stigao i Nurkić ostavivši neuporedivo snažniji utisak od kapitena naše nacionalne vrste. Mladi centar Nuggetsa u prvoj sezoni odigrao je 62 utakmice uz prosječno 17.8 minuta na parketu po meču. Ubacivao je 6.9 poena uz 6.2 skokova i 0.8 asistencija. Bilježio je i 1.1 blokadu po odigranoj utakmici.

Zanimljivo, u prvoj sezoni Nurkić nije ”uzeo” nijedan šut za tri poena, a velikih je problema imao s ličnim greškama zbog kojih je često mečeve napuštao prije vremena. Bio je i povrijeđen, ali stručnjaci su jedinstveni u ocjeni da bi svoj puni potencijal, Juka trebao potvrditi tek u godini koja slijedi.

Za Teletovića je budućnost u najjačoj ligi svijeta neizvjesna. No, nije li to posve nevažno nakon najveće pobjede koju je u jeku sezone odnio nad bolešću koja ga je zamalo koštala i nastupa na Eurobasketu. Kako to ovdje kažu, nek’ je živ i zdrav i neka nam u Francuskoj na jesen razgali srca onim blesavim pogocima s parkinga.

Svi se nadamo da ćemo u istom dresu gledati i Nurkića premda su šanse za takvo nešto malene, da ne kažemo nikakve. A ako ih uspiju na nekakav volšeban način dovesti u jednu svlačionicu, mogli bismo uživati u jednoj supersnažnoj Bosni i Hercegovini. Košarkaškoj reprezentaciji kakvu ova zemlja vjerovatno nikad nije imala.