Mislili ste da su čudna nacija? Sačekajte dok vidite košarkaška pravila!

Bivši i dugogodišnji lider Sjeverne Koreje Kim Jong-iL bio je veliki fan najbolji svjetskih košarkaša. Uživao je u utakmicama NBA lige, a idol mu je bio neprevaziđeni Michael Jordan. Imao je ovaj lider želju da upozna najboljeg košarkaša svih vremena, ali želja mu se nije uspjela. Dobio je samo loptu s njegovim potpisom, za utjehu.

[ads1]

Premda iz ove zatvorene azijske zemlje rijetko stižu bilo kakve informacije, prije nekoliko godina pojavila se vijest o navodnoj izmjeni košarkaških pravila koje je ova zemlja iz nekih razloga načinila. Dakako, ta vijest nikad nije potvrđena kao ni brojne druge koje dolaze u ostatak svijeta, pa nije baš najjasnije da li su pravila uistinu promijenjena ili je u pitanju propaganda neke od ”neprijateljskih zemalja”.

Uglavnom, prema pisanju američkih medija, koš nakon zakucavanja u sjevernokorejskoj košarci ne vrijedi dva poena već tri, a ako je trica pogođena bez da lopta dodirne obruč – takav koš vrijedi četiri poena. Prema istim pravilima, koš u posljednje tri sekunde vrijedi čak osam poena. Kakav raj za ljubitelje neizvjesnih završnica!

Od standardnih pravila, sjevernokorejska se razliku i po još jednom detalju. Prekršaji u posljednjem periodu igre kažnjavaju se na poseban način, ne samo slobodnim bacanjima. Izmijenjene su i još neke sitnice, ali sve to nikada od ove zemlje nije načinilo košarkašku silu.

Naprotiv, danas košarke tako skoro da i nema, a ni nasljednik Kim Jong-un koji također voli čarobnu igru s narandžastom loptom, nije uspio napraviti veliki iskorak premda je u tu svrhu mora da se ”sprijatelji” sa slavnim Denisom Rodmanom. Košarka je, ipak, ozbljnija od nečijeg hira. Ma koliko on moćan bio.

N1info/sportam.info