Misterija

MISTERIJA RIJEŠENA: Zašto fudbaleri ne piju, već ispljunu vodu na teren?

Mnoge fudbalske zvijezde često na terenu umjesto da popiju tekućinu, njome samo isperu usnu šupljinu te je ispljunu van, što izuzetno iritira navijače i gledaoce, a New York Times je riješio da otkrije misteriju.

I Cristiano Ronaldo, velika zvijezda fudbala, tokom tekme više pljuje no što pije. Neki igrači, piše New York Times, ne žele patiti od nadutosti i samo se žele osvježiti radi vrućina, dok se kod drugih to “pljuvanje” čini gotovo namjerno i planski. Igrači preziru otkrivati tajne svojih fitnes režima, ali neki nutricionisti smatraju da koriste tehniku ispiranja ustiju otopinom ugljikohidrata.

Više od desetljeća rezultati u sportovima kod kojih je krucijalna izdržljivost pokazuju da sportaši mogu imati bolje performanse ako tokom natjecanja (ili treninga) isperu usta otopinom koja sadrži ugljikohidrate. Tajna je u tome, kažu, što receptori u ustima šalju signale centru za ugodu u mozgu, a mozak to shvati kao znak da je još energije na putu pa mišići mogu još malo “pogurati” i nema razloga da se osjećamo iscrpljeno.

Jedan fizioterapeut u Premijer Ligi kaže kako se taktika koristi za podizanje energije, kako bi se izbjegao osjećaj težine u želucu i izbjeglo grčeve. Jedan naučnik kaže kako nije nemoguće da se od gutanja te tekućine jako nadraži želudac, pa ju je bolje “progrgljati” i ispljunuti.

Istraživanja pokazuju kako je “idealan” scenarij grgljati tekućinu kojih desetak sekundi kako bi svi receptori na jeziku bili potpuno “uvjereni” da slijedi unos ugljikohidrata.

Naravno i to je samo svojevrsno zavlačenje jer ne može održati igrače neograničeno dugo. Ugljikohidrati se u nekom trenutku moraju zaista unijeti kako mišići tijela ostaju bez glikogena, zaliha glukoze iz koje se “izvlači” energija tijekom fizičkih napora. Jedno istraživanje pokazuje kako je samo ispiranje tekućinom idealno za aktivnosti između 30 minuta i sat vremena, no s obzirom da utakmice traju od 90 minuta do dva sata, ta bi tehnika mogla, zapravo, biti kriva.

Istraživanja na ovu temu tek su u začecima, a neke studije kažu da je idealna količina otopine ugljikohidrata koja se mora konzumirati veća od količine tekućine koja se popije tokom cijele utakmice.

sportam/express.hr

Pratite nas na Instagramu i Facebooku