Moramo se nametnutni, preuzeti više rizika prema naprijed

Prošla je još jedna utakmica, nakon završetka SP u Brazilu, ovo je sedma. Još uvijek na kontu imamo dvije pobjede, protiv Lihtenštajna i Andore. Remi u Beču je treći nakon nule protiv Velsa i Belgije. Protiv vodeće reprezentacije grupe G Austrije, smo vidjeli dva lica s mnogo izmjena. Baždarević je probao iskoristiti što je moguće više ovih 90 minuta.

Krenuo je sa Bičakičićem, Vršajevićem, Hadžićem, Medunjaninom, bez Ibiševića sa najisturenijim Džekom. U tom prvom dijelu nismo ponudili ništa specijalno, bilo je trke, ali vrlo malo povezanih akcija. Nisu niti Austrijanci briljirali, ali su oni za razliku od nas uspjeli postići taj gol. Marc Janko je još jednom potvrdio koliko je nevažno u kojem klubu igrate ako igrate i postižete golove.

Imao je Janko dovoljno prostora nakon dodavanja Junuzovića jer su kasnili sa reakcijom Bičakčić i Mujdža. Rani gol na otvaranju drugog dijela, pravovremena lopta Bešića za Hajrovića da se napokon razbudi malo i naša reprezentacija.

I nastavak je izgledao ipak bolje, zaprijetili smo nekoliko puta, zaigrali smo i sa dva napadača, činilo se kako smo namirisali krv, kako bi mogli matirati Austrijance, ali na terenu se drugačije razvijala situacija.

Čak su Austrijanci preuzeli kontrolu lopte, više su je držali u svom posjedu. Tako da u posljednjih 15-20 minuta nismo napravili pravi, dodatni pritisak. Ostao je neki osjećaj da smo ostali u raskoraku između te želje da dođemo do za nas važne pobjede i da utakmicu ne izgubimo.

Jednostavno ne možemo u kontinuitetu da stvorimo onaj pravi pritisak 10-15 minuta, da budemo opasni i po boku i po sredini, da natjeramo protivničku odbranu na prekršaj, pogrešku, golmane na intervencije, da izvedemo dva-tri kornera u nizu.

Protiv Austrijanaca u drugom dijelu smo imali svoje prilike, ali su one dolazile ipak u jednom određenom vremenskom razmaku. Igračima se ne može zamjeriti, trke, želje, ne nedostaje, ali ideje, kreativnosti, tečnosti u sredini, igri prema naprijed, da.

Tu postoji realan problem koji se može pojaviti. Izraelci imaju četiri boda više i za njih će u narednoj utakmici protiv nas i bod biti dobar.

Ništa iznenađujuće se neće dogoditi ako se odluče za zatvoreniju varijantu, poput recimo Andore. Dva bloka, gusta sredina. Onda ćemo definitvno morati preuzeti više rizika, morat ćemo se nametnuti, u protivnom će biti teško.