Muhamed Bešić poslao čestitku i poklon udruženju MFS-Emmaus

Povodom obilježavanja 16. godišnjice rada Udruženja „Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus“ (MFS-Emmaus) iz Doboj Istoka, na adresu Udruženja stigla posebna čestitka.

Naime, Muhamed Bešić fudbalski reprezentativac BiH, koji je ambasador ovog Udruženja, poslao čestitku i poklon garnituru od 12 novih dresova reprezentacije BiH namijenjenih za potrebe nastavka projekta Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH, a kojim kordinira pomenuto Udruženje.

Kako zbog klubskih obaveza nije mogao biti prisutan na programu obilježavanja godišnjice rada Udruženja, Muhamed je ovim postupkom još jednom želio iskazati svoju podršku radu Udruženja, a koju je već ranije isticao u više navrata.

Podsjetit ćemo se samo protekle godine i učešća malonogometne reprezentacije beskućnika BiH na Svjetskom prvenstvu u Čileu, koja će ostati upamćena po osvajanju titule vice prvaka svijeta ali i donaciji od 10 hiljada KM za kupovinu dijela karata za put reprezentacije u Čile, koje je donirao upravo Muhamed Bešić.

Pomenuta donacija je osim materijalne pomoći za put reprezentacije u Čile pomogla i u promociji samog projekta, skretanju pažnje na probleme marginaliziranih članova u bh društvu, ali i kao motiv igračima na putu do uspjeha.

Ovim gestom Muhamed je obradovao i cijelu naciju, pa i šire, zbog čega su u MFS-Emmaus-u posebno zahvalni svome ambasadoru, a igrači su mu se zahvalili na najbolji način osvajanjem titule vice prvaka svijeta.

U raznolikosti projekata i načina kojima MFS-Emmaus pomaže ljude u stanju potrebe, sport je od onih koji je opravdao očekivanja na tom polju. Sve veća marginalizacija, stigma, predrasude i različita polja socijalne isključenosti najugroženijih članova našeg društva trebaju nove načine i pozitivne primjere borbe protiv svega nabrojanog, a MFS-Emmaus ih iz godine u godinu ima sve više.

Naredno, trinaesto Svjetsko prvenstvo beskućnika se igra u septembru mjesecu u Amsterdamu – Holandija, a novi sastav reprezentacije BiH se uveliko priprema za svoje učešće na istom.