Muhammad Ali: Bog mi je dao bolest da bi me podsjetio ko je broj jedan

Bokserska legenda Muhammad Ali preminuo je u 74. godini života, a mnogi će ga svrstati među najbolje sportiste koje je svijet vidio.

[ads1]

Rođen je kao Cassius Marcellus Clay 17. januara 1942. godine, a jedan od zanimljivih detalja iz njegovog života svakako je i prelazak na islam. Ali je pojasnio da se sa islamom upoznao preko pokreta Nation of Islam, a 1962. godine sreo je Malcolma X koji mu uskoro postaje duhovni učitelj i politički mentor.

 Zvanično, tek 1964. objavljeno je da je Cassius Marcellus Clay primio islam te da će koristiti ime Muhammad Ali. Ali je kasnije izjavljivao da je ime Cassius Marcellus Clay ropsko. Nakon što se Malcolm X razišao sa pokretom Nation of Islam Ali mu je okrenuo leđa za čim je kasnije žalio. 

Nation of Islam u to vrijeme je u najmanju ruku bio kontroverzan smatrajući sve bijelce neprijateljima i robovlasnicima pri čemu su, uglavnom, propovijedali šiitsku verziju islama.

Ali će 1975. prihvatiti sunitsku verziju islama kojoj će ostati vjeran do kraja. Jedna od njegovih poznatih izjava jeste i da mu činjenica da je osvojio svijet nije donijela satisfakciju. “Bog mi je dao ovu bolest da bi me podsjetio da je On broj jedan”, rekao je Ali.

Ali je odbio regrutovanje i slanje u Vijetnamski rat zvanično se pozivajući na prigovor savjesti uz pojašnjenje da ne želi učestvovati u “kršćanskim ratovima”.

Nakon što se stav javnosti u SAD prema ratu u Vijetnamu vremenom promijenio, Ali je postao jedan od lidera antiratnog pokreta donekle mijenjajući retoriku o razlozima odbijanja služenja vojske.

Kad je Muhammadu Aliju ponuđena zvijezda sa njegovim imenom na Holivudskom šetalištu slavnih (Hollywood Walk of Fame) on je to odbio rekavši:  “Nemoguće je da dopustim ljudima da gaze po imenu Muhammad.”

Kako bi sačuvali uspomenu i odali priznanje najpoznatijem profesionalnom bokseru u historiji, nađeno je alternativno rješenje – zvijezdu s imenom Muhammad postavili su na zid zgrade uz šetalište.

Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao već 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonny Listona. Bokser je u 61. meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 knock-outom.

klix.ba | sportam.info