090119Melissanidis

MULTIMILIJARDER ZVANI TIGAR: Upoznajte vlasnika grčkog prvaka!

Grčki nogometni velikan AEK iz Atene je 2013. godine doživio krah i po prvi put klupskoj povijesti ispao iz elitnog razreda grčkog nogometa.

No, baš tada, usred najtežih dana u povijesti crno-žutih, postavljeni su temelji budućeg prvaka. U klub se vratio Dimitris Melissanidis, AEK-ov predsjednik tijekom zlatnih devedesetih, te ponovno osmislio plan uspona do vrha.

090119Melissanidis1

 

Brodovlasnički tajkun, dobro poznat grčkoj policiji i sudstvu, nagovorio je klupsku skupštinu da proglasi stečaj, dobrovoljno se amaterizira i na taj način ispadne u treću, umjesto u drugu ligu. Tim je potezom AEK izbrisao 170 milijuna eura poreznog duga!

Klub je preuzela udruga “Nezavisni savez AEK-ovih prijatelja”, na čijem je čelu upravo Melissanidis. Grčki velikan je počeo od nule, ali se u najkraćem mogućem roku 2015. vratio u prvu ligu, da bi već 2016. osvojio Grčki kup.

090119Jimenez

 Napad na titulu

Početkom 2017. godine uprava AEK-a je dogovorila suradnju s bivšim trenerom Manolom Jimenezom, koji je uspješno vodio momčad 2010./11. Španjolac je odmah AEK odveo do finala kupa, u kojemu je PAOK odnio naslov golom iz zaleđa.

 

Nakon ljetnih priprema AEK je krenuo u novu sezonu, a Jimenez je bio samozatajan. Nije najavljivao velike stvari, držao je momčad u karanteni, a kako je sezona odmicala, postalo je jasno da je AEK ozbiljan kandidat za naslov grčkog prvenstva.

Pet godina nakon stečaja i pada u amatersku ligu, a skoro četvrt stoljeća od zadnjeg naslova, AEK je 12. put osvojio grčko prvenstvo i prekrio grad umjetnosti i arhitekture crno-žutim prugama.

090119AEK

“Tigar” je postao legenda

Bez ikakve dileme, sve zasluge za preporod pripadaju vlasniku Dimitrisu Melissanidisu zvanom Tigar, multimilijarderu i klasičnom “balkanskom šerifu”.

Navijači ga obožavaju, nazivaju ga legendom kluba, čak i svecem, a on im je obećao dovršenje novog stadiona Aja Sofia, nazvanog po čuvenoj građevini u Istanbulu.

Kada se stadion završi, AEK će napokon ponovno imati vlastiti dom nakon što je 2003. dao srušiti kultni Nikos Goumas, uništen u potresu 1999. godine.

090119AjaSofia