Na današnji dan: Rekordan broj gledalaca na Koševu i nezaboravan derbi

U bogatoj historiji FK Sarajevo i FK Željezničar, te početkom rivaliteta 12. avgusta 1954. godine kada je odigran prvi zvanični međusobni meč u Kupu Jugoslavije (2:5 za Sarajevo), viđeno je sigurno mnogo sjajnih utakmica i fantastičnih utakmica i golova.

Ipak, o jednom susretu se i nakon više od tri decenije posebno govori, a stariji navijači oba tima sa sjetom se sjećaju prepunih tribina i Koševa i Grbavice, te atmosfere koja je bila posebna tih godina.

U velikom 44. sarajevskom derbiju odigranom na današnji dan, u srijedu 10.marta 1982. godine na Koševu, pred rekordnim i vjerovatno nedostižnim brojem gledalaca (55.000), Sarajevo je slavilo protiv Željezničara sa 2:1. Strijelci su bili Nikić u 33. minuti za Željezničar, a Sušić u 52. i Vidović u 57. minuti za Sarajevo.

Osim rekordnog broja navijača na tribinama, pamti se i fenomenalan gol najboljeg bh. fudbalera svih vremena Safeta Sušića. Kako su tadašnji mediji pisali, u 52. minuti maestralni Safet Sušić izveo je solo akciju dostojnu najvećih svjetskih fudbalskih asova.

Krenuo je sam s loptom od centra i u veličanstvenom slalomu prešao nekoliko Željinih igrača, a onda je munjevito odigrao dupli pas sa centarforom Teskeredžićem, poslije čega je preciznim udarcem savladao Šujicu.

Ubrzo je došao i drugi, pobjedonosni gol. Tvorac pobjede Safet Sušić kao Krojf izvodi slobodan udarac, daje loptu Vidoviću i to je – 2:1! Bila je to izvanredna ideja kapitena Sarajeva i majstorski gol Želimira Vidovića Kelija.

Ispostavilo se kasnije da je Bordo tim osvojio ključne bodove za plasman u Kup UEFA te sezone, upravo ispred gradskog rivala Željezničara.

Sarajevo 2:1 Željezničar
(Sušić 52′, Vidović 57′ / Nikić 33′)

Sarajevo:
Janjuš, Radeljaš, Kapetanović, Vidović, Ferhatović, Hadžibegić, Sušić, Lukić (Hadžialagić), Teskeredžić, (Jozić), Božović i Pašić.

Željezničar: Šujica, Berjan, Komšić, Baljić, Saračević, (Paprica), Čilić, Bahtić, Odović, Baždarević, Vlaški i Nikić.