Najava: Austrija – Bosna i Hercegovina

Nakon pobjede u prvoj utakmici na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je usput rečeno i prva pobjeda u kvalifikacijama za EURO 2016, Meša okreće svu pažnju na prijateljsku utakmicu protiv Austrije. Ta je utakmica pravi test za “Zmajeve” u kojoj treba da dokažu svoj kvalitet ali i da se vidi pravo stanje ekipe pred odlučujuće  utakmice u nastavku kvalifikacija.

Austrija ulazi u utakmicu sa 4 pobjede i jednim remijem iz prvih 5 kvalifikacionih susreta što ih je dovelo na vodeću poziciju u grupi ispred Švedske, Rusije i Crne Gore. Sada su na pravom putu da se plasiraju na jedno veliko takmičenje nakon 2008. kada su zajedno sa Švicarskom bili domaćini Eura. Posjeduju niz talentovanih igrača u svojim redovima uključujući bundesligaše Davida Alabu,  Julian Baumgartlingera, Christian Fuchsa, Martin Harnika i  Zlatka Junuzovića, te saigrača našeg Asmira Begovića u Stokeu, Marka Arnautovića i jednog od najboljih strijelaca Aston Ville Andreas Weimann-a. Obično igraju u formaciji 4-4-1-1 koja često pređe u 4-4-2 pod vodstvom selektora Marcela Kollera, a očekuje se da će večeras većina standardnih prvotimaca zaigrati od prve minute.

Bosna i Hercegovina će s druge strane iskoristiti priliku da pruži šansu nekolicini igrača da se dokažu i eventualno nađu svoje mjesto u prvoj postavi u sudaru protiv Izraela koji je na rasporedu u junu. Mehmed Baždarević je već najavio da će iskoristiti što je moguće veći broj igrača u ovoj utakmici jer je pritisak mnogo manji nego u subotu protiv Andore kada je pobjeda bila imperativ.

Vjerovatni sastav (Austrija): Almer – Klein, Prodl, Dragović, Fuchs – Harnik, Baumgartlinger, Alaba, Arnautović – Junuzović – Janko

Vjerovatni sastav (Bosna i Hercegovina): Begović – Mujdža, Šunjić, Cocalić, Zukanović – Višća, Pjanić, Bešić, Medunjanin – Ibišević, Džeko

Zanimljive činjenice:

  • Austrija i Bosna su se susrele samo dva puta i to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. U Sarajevu je bilo 1:1, dok su Austrijanci slavili u beču sa 2:0.
  • Utakmica će se odigrati na stadionu Ernst Happel, kapaciteta 68 500 mjesta. Na njemu se odigralo finale Eura 2008 kada su Španci pobijedili Njemačku rezultatom 1:0.
  • Austrija je izgubila samo jednu domaću takmičarsku utakmicu od kad ih je preuzeo Marcel Koller 2011. To je bilo protiv Njemačke 2012. godine.
  • Austrija je izgubila dvije od zadnje tri takmičarske utakmice protiv Ex-Yu reprezentacija. Izgubili su od Hrvatske i Srbije dok su nedavno pobijedili Crnu Goru.
  • Bosna nije izgubila u gostujućoj prijateljskoj utakmici (ne računajući neutralan teren) od maja 2012. kada su izgubili od Irske u Dablinu.

Utakmica: Austrija – Bosna i Hercegovina
Datum: Utorak, 31. mart 2015.
Vrijeme: 20:30h
Mjesto susreta: Beč, Austrija
Stadion: Ernst-Happel Stadion