Robert Lewandovski – mašina za golove

Robert Lewandovski igra još jednu fantastičnu sezonu. Prilikom njegovog transfera iz Milionera u redove Bavaraca, mnogi su bili skeptični i mislili su da možda i nije napravio najbolji potez u karijeri, te da neće pružati partije kakve je pružao u Borussiji. Međutim, Lewandovski je nastavio po starom, pa čak i svoju igru digao na još veći nivo.

Posebno je bio impresivan u jednom meču ove sezone u kom je postigao 5 golova. U šestom kolu Bundes lige Bayern je na svom terenu deklasirao Wolsburg rezultatom 5:1, a svih pet golova za Bavarce postigao je Robert Lewandowski.

Samo šet minuta nakon što je zamijenio Tiaga Alcantaru, Lewandowski je počeo nevjerovatnu seriju kojom je srušio dosadašnji rekord za najbrži hat-trick u Bundesligi kojeg je držao Michael Tonnies (pet minuta, Duisburg – Karlsrue, 1991.).

Lewandowski je hat-trick postigao za tri minute i 22 sekunde. Potom je usljedio i četvrti, a najljepši je od svih pogodaka bio je peti, tačno devet minuta nakon prvog. Nijedan igrač u svijetu nikada nije postigao pet golova u tako kratkom vremenu.

Lewandovski je ove sezone postigao 1 gol u DFB-u, 15 u Bundesligi, 7 u Ligi šampiona i čak 13 u reprezentaciji Poljske. Jasno je da svi žele takvog napadača u timu. On nema Messijev dribling, Ronaldovu brzinu, ali pomenuti vrh evropskog nogometa bez njega bilo bi sramota. Tako ubojit napadač kao što je Lewandovski je endemska vrsta.