Neobična podudarnost: Pet nevjerovatnih sličnosti Leicestera i Slobode

U posljednje vrijeme često se za ekipu tuzlanske Slobode može čuti da je “bosanski Leicester”, s obzirom da su i jedan i drugi klub velika iznenađenja ove sezone, te u svojim nacionalnim prvenstvima suvereno drže prvo mjesto na tabeli i glavni su favoriti za titulu prvaka.

[ads1]

Međutim, to nije jedina poveznica između Leicestera i Slobode. Naime, kroz historiju ova dva tima imaju nekoliko nevjerovatnih sličnosti.

Godina osnivanja

Kada je Leicester 1919. godine dobio status grada, sam fudbalski klub je reformiran i osnovan pod nazivom Leicester City F.C. I FK Sloboda osnovan je upravo 1919. godine.

Godine bez titule prvaka

Leicester nikada u svojoj dugogodišnjoj historiji nije bio prvak Engleske, baš kao što Sloboda nikada nije podigla trofej namijenjen pobjedniku nacionalnog prvenstva.

Osvojeni trofeji

Jedini trofeji koje Leicester ima u svojim vitrinama su engleski Liga kup kao i trofej Championshipa (2. engleske lige). Tuzlanski tim u svojoj historiji ima osvojen samo Kup prvoligaša, upravo isti kup koji u Engleskoj zovu Liga kupom, kao i trofej namijenjen osvajaču 1. lige Federacije BiH.

Vječni gubitnici u finalu Kupa

Još jedna poveznica između dva kluba je ta što nikada nisu uspjeli doći do trofeja u finalu kupa. Naime, Leicester je u svojoj historiji igrao četiri finala FA kupa i nikada nisu podigli trofej. Sa druge strane, Tuzlaci su igrali sedam finala Kupa, ali su svaki put poraženi.

Povratak u društvo najboljih

Nakon tavorenja u Championshipu Leicester se u Premiership vratio u sezoni 2014./2015. i iste sezone vodio borbu za opstanak, da bi u ovoj sezoni tim Claudija Ranierija u potpunosti eksplodirao i krupnim koracima juri ka prvoj tituli prvaka u svojoj historiji.

Upravo se i Sloboda iste sezone kao i Leicester vratila u Premijer ligu BiH te u svojoj prvoj sezoni poslije povratka vodila za opstanak, a već naredne je tuzlanski tim prvi favorit za titulu prvaka, također prvu u svojoj historiji.

Izvor: faktor.ba | sportam.info