030219Sigurdsson

Nevjerojatna priča o uspjehu islandskog Beckhama!

Gylfi Sigurdsson je već godinama najbolji islandski nogometaš, a trenutačno igra za engleski Everton u kojem je prava zvijezda.

Međutim, Sigurdsson je do nogometne elite došao na poseban način, pod okriljem starijeg brata.

Island je 2016. godine napravio pravo malo čudo plasmanom u četvrtfinale Eura u Francuskoj, a čarobni je štapić nosio 29-godišnji Gylfi Sigurdsson, kojeg Britanci iz očiglednih razloga zovu “islandski Beckham“.

030219Sigurdsson1

Njegov je put do nogometne elite počeo u Hafnarfjörduru, gradiću blizu glavnog grada Reykjavika s oko 25.000 stanovnika. Sin ribara Sigurda imao je pet godina kad je počeo trenirati nogomet u mjesnom klubu FH-a.

Dodatne treninge davao mu je jedanaest godina stariji brat, Olafur Mar Sigurdsson, koji je i sam bio vrstan sportaš.

Većinom smo vježbali tehniku, prvi dodir, dodavanje i pucanje. Brzo sam shvatio da nije tjelesno snažan. Da bi postao dobar nogometaš, morao je nadmašiti ostale u tehnici i razumijevanju igre“, ispričao je Olafur britanskim medijima.

030219Olafur

Olafur je kasnije odlučio snimati mlađeg brata na treningu. Zajedno su gledali snimke, uočavali pogreške i radili na njihovu ispravljanju. Kad je Gylfi dosegao visoku razinu kvalitete, Olafur je počeo montirati snimke i slati ih engleskim klubovima.

Zahvaljujući tome, Gylfi je s 11 godina dobio poziv u Evertonov kamp, a već s 13 je trenirao s Preston North Endom. Kad je Gylfiju bilo 16 godina, obitelj je angažirala iskusnog agenta Olafura Gardarssona, koji je stupio u kontakt s Readingom.

030219Sigurdsson2

 

Agent je izvijestio Reading o kvalitetama sjajnog veznjaka, potkrijepivši to s nekoliko snimaka koje je izradio Gylfijev stariji brat. Nakon par treninga s engleskim klubom, potpisao je prvi profesionalni ugovor.

Sigurdsson je prvih par mjeseci proveo na posudbama u engleskim niželigašima, gdje je doradio talent i mentalitet, što mu je uvelike pomoglo u kasnijem razvoju.

U grubom svijetu engleskih nižih liga, Gylfi je od dječaka sazrio u muškarca. Prvi je dolazio na trening i zadnji odlazio“, otkrio je Gudjon Thordarson, islandski trener koji je tada trenirao Gylfija u Crewe Alexandri.

030219Sigurdsson3

U Crewe Alexandri Sigurdsson je igrao centralnog veznog, nadoknađujući manjak brzine izdržljivošću. No, umjesto vrhunskog veznog igrača, Sigurdsson je zamalo postao prosječan stoper.

Naime, Steve Coppell ga je u Readingu postavljao u sredinu obrane smatrajući da je prespor za veznog igrača. Srećom, uskoro je Brendan Rodgers preuzeo klupu Readinga i gurnuo Gylfija na poziciji prednjeg veznog.

030219Sigurdsson4

I tu je sve počelo. Gylfy je proglašen najboljim igračem sezone u Readingu 2010. i u Hoffenheimu 2011. Nakon Bundeslige preselio je u velški Swansea, koji ga je 2012. prodao Tottenhamu, da bi ga 2014. vratio u Wales.

Tri godine kasnije na vrata Swansea pokucao je Everton i ponudio ogromnih 50 milijuna eura. Gilfy je tako postao najskuplji igrač u povijesti Evertona. Sjajni Islanđanin je ubrzo postao glavni igrač ‘Toffeesa’.

030219Sigurdsson5

Osim na nogometnom planu Gilfyju ide i u ljubavi. Supruga mu je bivša miss Islanda Alexandra Ivarsdottir, koja je na gotovo svakoj njegovoj utakmici.

Samim pogledom na fotografiju bračnog para Sigurdsson jasno je zašto se Gylfija naziva “islandskim Beckhamom”.

030219Sigurdsson6