Nezaboravni momenti: Reklama koja je obilježila fudbal devedesetih

“And on that day a dark warrior rose to earth… to destroy the beautiful game.” Ako vam ovo zvuči poznato znači da pamtite generacije nogometaša koji su harali devedesetih godina? 

[ads1]

Riječ je o čuvenoj reklami u kojoj Eric Cantona podiže kragnu i izgovara svoje magično “Au revoir” prije nego što će uputiti fatalni šut i probiti demonskog golmana. Pomenuta reklama bila je simbol fudbalske igre devedesetih, sa Francuzom iz Uniteda kao tada najvećom facom ovog sporta.

Filmska priča o fudbalskoj borbi dobra i zla vrtila se neprestano za vrijeme, prije i poslije mečeva Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, ali svi smo se radovali da iznova i iznova vidimo antologijsku scenu kako lopta počinje da gori i raznosi u komade čudovišnog golmana nakon “topovskog” udarca Erika Kantone.

Ova reklama za Nike je jedna od najboljih ali istovremeno i najskupljih do tada snimljenih reklama koje za temu imaju fudbal. U reklami pored Cantone za dobre momke igraju Ronaldo, Maldini, Figo, Kluivert, Davids… Prisjetite se reklame koja je na neki način obilježila fudbal u zadnjoj deceniji prošlog vijeka.