Nigdje u Evropi nije zanimljivo kao u Premijer ligi BiH

Onima koji žele uživati u brzom i efikasnom fudbalu uz mnoštvo atraktivnih poteza pred prepunim tribinama, domaće prvenstvo je daleko od dobre opcije. Ali, za one željne neizvjesnosti, BH Telecom Premijer liga BiH je pravi izbor.

Iza nas je dvadeset i jedno kolo, a niko se osim subjektivnih simpatizera ne usuđuje sa sigurnošću prognozirati šampiona. Pogled na tabelu jasno otkriva da trenutno najveće šanse za titulu ima Široki Brijeg, ekipa koja je do sada sakupila 46 bodova, ali ko zna šta se sve još može promijeniti do kraja.

Matematički, za dva ili tri kola se može desiti da tim sa Pecare padne na četvrto ili peto mjesto, a da na vrh zasjedne recimo Olimpic, petoplasirani tim na tabeli. Takav scenarij jeste u domenu naučne fantastike, ali je moguć.

U ligama iz regiona je dosadno

Dok sa zavišću gledamo lige iz regiona i težimo ka tome da jednog dana naša bude poput njihovih, izuzimamo činjenjicu da su one, uz dužno poštovanje, dosadne. Dinamova titula u Hrvatskoj prestaje dolaziti u pitanje već nakon petnaestak kola, dok u Srbiji ne možete postati šampion ako se ne zovete Partizan ili Crvena zvezda. U Bosni i Hercegovini je mnogo drugačije.

Devet kola do kraja, pet prvoplasiranih ekipa se nalazi u razmaku od šest bodova i u najavi je sezona čiji će se šampion doznati u posljednjem kolu. Prednjači Široki sa 46 bodova, a tri boda manje su do sada sakupili Sarajevo i Zrinjski. Četvrtoplasirani Željezničar sa 42 boda zatvara krug ozbiljnijih kandidata za titulu, dok se čudu još uvijek potajno nada i Olimpic koji ima 40 bodova.

Pola lige još uvijek strepi od ispadanja

Ništa manje zanimljivo neće biti ni u dnu, jer od ispadanja u niži rang strepi gotovo pola lige. Najugroženija je Zvijezda, a zatim Mladost i Vitez. Primjera radi, osmoplasirana Slavija bi se eventualnim nizom od nekoliko utakmica bez pobjede gotovo sigurno dovela u situaciju da se bori za opstanak, baš kao i Sloboda, Čelik, Radnik ili Travnik…

Pitanje prvaka će biti nepoznanica do posljednjeg kola

Sve u svemu, predstoji nam nikad zanimljivija završnica u Premijer ligi. Budući da smo se u ovom tekstu više bazirali na takmičenje za titulu šampiona, u nastavku vam donosimo raspored pet kandidata za naslov.

Zanimljivo je da će Sarajevo u posljednjih devet kola samo dva puta svoje utakmice igrati van glavnog grada, dok je Željezničar, izuzev gradskog derbija, već odigrao sve utakmice sa rivalima iz vrha. Teoretski, pitanje šampiona bi mogao odlučiti i međusobni duel Širokog Brijega i Zrinjskog u posljednjem 30. kolu…

Raspored utakmica svih kandidata za titulu prvaka u posljednjih devet kola:

Široki Brijeg:
Velež (G), Mladost, Sarajevo (G), Travnik, Čelik (G), Olimpic, Drina (G), Slavija (G), Zrinjski.

Sarajevo:
Čelik, Olimpic (G), Široki Brijeg, Slavija (G), Zrinjski, Radnik (G), Željezničar, Vitez (G), Sloboda.

Zrinjski:
Zvijezda (G), Borac, Velež (G), Mladost, Sarajevo (G), Travnik, Čelik (G), Olimpic, Široki Brijeg (G).

Željezničar:
Vitez (G), Sloboda, Zvijezda (G), Borac, Velež (G), Mladost, Sarajevo (G), Travnik, Čelik (G).

Olimpic:
Mladost (G), Sarajevo, Travnik (G), Čelik, Drina (G), Široki Brijeg (G), Slavija, Zrinjski (G), Radnik (G).