Od siročeta do tajkuna: 5 stvari koje nista znali o Romanu Abramoviču

Roman Abramovič  potresao je englesku Premier ligu i čitav evropski fudbal kad je kupio Chelsea 2003. godine. Ruski tajkun jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu i često se nalazi u centru pažnje.

U fudbalskom svijetu to je zbog loših rezultata njegovog kluba, na kojem ne štedi, i osobnosti da otpušta trenera u brzom roku.  No, postoje neke stvari koje nisu previše poznate o Rusu, a ovo su neke od njih.

5. S dvije godine starosti je ostao bez oca i majke

Roman Arkadijevič Abramovič je rođen 1966. godine u siromašnoj židovskoj porodici, u bivšem SSSR-u.  U djetinjstvu nije imao previše sreće. Prije nego što je bio star godinu dana njegova majka Irina je umrla za vrijeme operacije, a prije trećeg rođendana ostao je bez oca Arkadija.

Njegov otac poginuo je na gradilištu.  Roman nije imao braće i sestara, te je s dvije godine starosti bio siroče. Za njega se brinuo ujak Leib, brat Arkadija. Abramovič je odrastao u Ukhti, gradu poznatom po nalazištu nafte. Interesantno je da su se u tom gradu nalazili politički zatvorenici koji su morali raditi na temperaturama ispod nule. 

Kad je imao sedam godina, Roman se preselio u Moskvu gdje je jedno vrijeme živio s bakom, a kasnije s drugim ujakom. U Moskvu je poslan kako bi dobio bolju edukaciju i kasnije bolji život.

4. Prvo stvar koju je prodao bila je ukradeno gorivo

S 18 godina starosti i nakon studiranja na Gubkinovom institutu za naftu i gas i industrijskom institutu u Ukhti, Abramovič je dobio poziv u vojsku. U to vrijeme Sovjetska republika je bila u ratu s Afganistanom. Ipak, Abramovič je u vojsku stigao kasno, te je izbjegao odlazak na bojište. 

No, u vojsci je naučio neke trikove i našao je način da zaradi novac.  Nikolai Panteleimonov, njegov prijatelj iz vojske, je objasnio kako je Abramovič zarađivao novac. Naime, Roman je sklopio ugovor s vozačima vozila koji su vojsci dostavljali svakodnevne potrepštine za život. On je iz vozila koja su imala pun rezervoar goriva vadio isto, te ga je prodavao drugim vozačima po smanjenoj cijeni.

Kasnije bi novac raspodijelio sa svima koji su bili uključeni u ovaj proces.  “Bio je bolji od svih kad je u pitanju bila zarada. Mogao je novac zaraditi od običnog zraka”, rekao je Panteleimonov.  Nakon toga Abramovič se preselio u Moskvu gdje je izgradio mali biznis prije nego je upoznao Borisa Berezovskog.

Berezovski mu je savjetovao da kupuje dionice naftne kompanije “Sibneft”. Abramovič ga je poslušao i otvorio je nekoliko malih firmi preko kojih je kupovao dionice “Sibnefta”. Potrošio je 100 miliona funti, no zaradio je preko dvije i pol milijarde funti. 

3. Njegova jahta ima vlastitu zaštitu od udara raketa

Abramovič živi u Londonu, ali najviše vremena provodi u vlastitom avionu ili jahti.  Njegova jahta je duga 162 metra, te je druga najveća na svijetu.

Vrijedi oko 340 miliona eura, te se na njoj nalaze dva uzletišta za helikoptere, dva bazena i 24 kabine za goste, te diskoteka.  Ipak, to nije sve. Jahta ima i vlastitu podmornicu i sistem odbrane protiv raketnih udara. 

2. Na privatno osiguranje troši preko milijardu funti

Ako ste bogati kao Abramovič, onda sigurno imate i neprijatelje.  Roman Abramovič se često pojavljuje u javnosti i to zahtjeva veliki broj tjelohranitelja. Naime, on godišnje troši preko milijardu funti na privatno osiguranje koje je sačinjeno od 20 bivših vojnika, koji ga naravno štite gdje god da ode. 

1. Želio je kupiti Tottenham Hotspur

Prije nego što je kupio Chelsea, Abramovič je bio zainteresiran za preuzimanje Tottenham Hotspura. To je potvrdio i Daniel Levy, predsjednik Spursa, 2003. godine. Abramovič je tad posjetio White Hart Lane i odmah je želio da preuzme klub iz sjevernog Londona. 

Levy je mislio da Abramovič nije ozbiljan, pogotovo zbog cifre koju je davao da bi preuzeo Tottenham. To je odbilo Rusa, koji se nakon toga okrenuo Chelseaju. Svoj sadašnji tim je platio 60 miliona funti, dok je za Tottenham nudio deset miliona funti manje. 

sportsport.ba | sportam.info