Od trnja do zvijezda: Ribery u trećem poglavlju karijere traži iskupljenje

Franck Ribery posljednjih nekoliko godina bio je jedan od najboljih nogometaša svijeta. Predvodio je nogometnu silu iz Bavarske, slovio za najvažnijeg igrača Francuske reprezentacije, ali njegov put do zvijezda bio je trnovit.

[ads1]

Odrastao je u gradiću Boulugne-sur-Meru na sjevernoj francuskoj obali. Otac je bio građevinski radnik, a majka domaćica – Franck je priznao kako nikada s roditeljima nije bio na ljetovanju osim jednog posjeta ‘Eurodisneyju’.

Njegovi počeci u profesionalnom nogometu obilježeni su ožiljcima poput onih koje nosi na licu, koje je zaradio u prometnoj nesreći u dobi od dvije godine – “Sjedio sam na zadnjem sjedištu automobila i odjednom mi je staklo eksplodiralo u lice.”

Kao šesnaestogodišnjak izbačen je iz Lilleove škole nogometa zbog tučnjave sa suigračem. Nakon toga, Franck dobiva zgoditak na lutriji, ali ne u onom nogometnom svijetu nego u privatnom. Ribery je umjesto supermodela oženio običnu djevojku Wahibu, ne pretjerano lijepu, ali po svemu sudeći dobru osobu. “Upoznao sam je sa 16, živjeli smo u istoj ulici. Zaljubio sam se na prvi pogled.”

Wahiba je inače alžirskog porijekla – Franck je upravo zbog nje prešao na Islam i uzeo si muslimansko ime Bilal Yusuf Mohammed.

Nakon progona iz Lilleove škole nogometa Ribery se s dvadeset mučio u trećeligašu Alesu. Odbili su ga Guingamp, Metz, Cane, a na kraju je sreću pronašao u Brestu. Dolazak u Brest bio je prvi korak u nevjerojatnom usponu – Metz, Galatasaray, Marseille i na kraju Bayern Minhen.

Za francuski, ali i svjetski nogomet ovo je bio nevjerojatan put, s obzirom na to da se u današnjem svijetu nogometa favoriziraju igrači koji su prošli “bogati tretman” nogometnih akademija.

Za običnog navijača Ribery je bio dokaz da običan mali čovjek može postati jedan od najboljih igrača na svijetu. Zanimljivo Franck je u suradnji s Nikeom, imao televizijski show inspiriran njegovom životnom biografijom. U Franckovom showu sudjelovale su mnogobrojne zvijezde – reperi, nogometaši, navijači, njegova obitelj i supruge poznatih nogometaša.

RibéryBayern

Idila Francka nije trajala predugo, sve je pošlo nizbrdo na reprezentativnom planu. Od pobjedničke reprezentacije, Francuska se pretvorila u ispodprosječnu selekciju koja više nije bila u stanju konkurirati najjačim reprezentacijama na velikim natjecanjima.

Nogometaši, a među njima i Ribery, su na jednom za navijače postali arogantni. U medijima su izlazili mnogobrojni uvredljivi naslovi – preplaćena derišta, tatini sinovi, sebični bogataši. Franck je preko noći od narodnog heroja postao loš momak iz predgrađa.

Wahiba? Ribery je sada imao Zahiju, maloljetnu prostitutku koju je naručio za proslavu 27. rođendana. U međuvremenu otkriveno je kako je Ribery napustio Metz 2004. zbog tučnjave u jednom noćnom klubu, a samo nekoliko dana prije polaska na Svjetsko Prvenstvo u Južnu Afriku umalo se potukao s jednim od suigrača.

Nakon tamne sapunice u Južnoj Africi Franck Ribery pred sebe je postavio novi cilj: ponovno osvojiti srca Francuza i nogometnih fanova. Za početak Ribery je odlučio prekinuti izbjegavati medije i počeo razgovarati s novinarima koje je uspješno izbjegavao skoro dvije godine.

“Nisam svetac, nisam obrazovan čovjek, ali nisam ni glup. U jednom trenutku nisam imao ideju kako riješiti svoje probleme. Postao sam poznat preko noći tako da je i svaka najmanja sitnica postala javni problem. A jako je teško živjeti s takvim pritiskom, kada znaš da nemaš pravo napraviti ni najmanju grešku.” – ispričao se Ribery francuskoj javnosti.

Međutim, put natrag u srca Francuza dug je i posut trnjem. Prije koju godinu Ribery je bio u konkurenciji za nagradu najboljeg igrača svijeta, gdje je završio iza Lionela Messija i Cristiana Ronalda.  Franck je bio očigledno razočaran, ali onako kako mu i priliči nastavio je još jače s još većom željom za uspjehom.

Ribery

Zanimljivo, danas Bayernov krilni napadač ne igra za svoju domovinu, naprotiv, zakleo se da nikad više neće nositi dres Tricolora. Mnogi će reći da je u svojim posljednjim utakmicama za Tricolore ostavljao dojam da se previše trudi. Pokušavao je zabiti umjesto da uposli suigrača u boljoj poziciji… No iznad svega, njegov imidž u Francuskoj je i dalje pod tamnim oblacima. Javnost je podijeljena, jedna polovica slavi Francka, a druga mrzi.

Status Riberyja u glavnom francuskom nogometnom gradu, Marseillu, gdje je imao status idola sada je potpuno drugačiji. Velika skupina navijača s Velodroma zamjera Francku za mnogo toga, a on poručuje: “Očito da u Francuskoj postoji nekakva rupa. Ja sam je pokušavao zakrpati, polako i naporno, ali očigledno nije vrijedilo.”

Danas je Ribery na zalasku karijere, muku muči s ozljedama, a jedina stvar koju bi mogao napraviti u posljednjem pokušaju iskupljenja Francuzima je da postane pobjednik u vlastitoj domovini. Tricolori za mjesec dana kreću u putovanje života, u lov na europsko zlato pred domaćom publikom, nitko od njih ne računa na Francka, ali možda nas temperamentni Francuz ponovno iznenadi. Možda će onda imati priliku napisati i treće poglavlje svoje karijere pod nazivom – ISKUPLJENJE.